Kultúra

2012.06.01. 09:10

Országos fafaragó siker

Berhida - A népművészet mestereit is megelőzve hozta el a második díjat a zalaegerszegi országos faműves konferenciáról Nesó Sándor berhidai csont- és fafaragó.

Szabó Péter Dániel

A közelmúltban a Magyar Kultúra Lovagja címmel is kitüntetett berhidai alkotó az elmúlt években több ízben is sikerrel szerepelt különböző országos pályázatokon, ám a legfrissebb cím különösen értékes számára.

- Harminc alkotó összesen 112 pályamunkáját értékelte a szakmai zsűri, az ország legjobbjai neveztek, azaz igen erős volt a mezőny. Ami a pályázat témáját illeti, idén tároló edényekkel, -eszközökkel és –bútorokkal lehetett nevezni, az ítészek végül 22 alkotást állítottak ki az eredményhirdetést követő kiállításon a Göcsej Múzeumban - mondja Nesó Sándor, aki többek között mívesen faragott gyufa-, illetve sótartóval indult, s nyert második díjat az országos megmérettetésen.

A sikerre büszke ugyan, de közben nem tétlenkedik, már a következő országos pályázatra készülő műveket készíti. Két hete dolgozik például egy szépen díszített ivótülkön, amelyet - csakúgy mint a már elkészült szenteltvíztartót és ivókabakot - a szakma legnagyobb éves seregszemléjének számító Magyar Kézművesség 2012 pályázatra készített. Az értékelést követően június végén tartják majd a pályázat eredményhirdetését, a legjobbnak ítélt alkotásokat pedig a budapesti városligetben található Vajdahunyad várban állítják majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!