Kultúra

2012.07.30. 16:54

Telt ház és forróság - Bemutatkozott az Auer Szimfonikusok zenekar

Veszprém - Az Auer nyári akadémia zárásaként az Auer Szimfonikusok zenekar adott koncertet a Pannon Egyetem aulájában, a Liszt-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf közreműködésével.

Balla Emőke

A Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola jelenlegi és volt hallgatóiból 2007-ben alakult az Auer Szimfonikusok zenekar. Az ifjú muzsikusokat az Auer nyári akadémián képzik a tanárok, a Mendelssohn Kamarazenekar művészei; az akadémia zárásaként nagyszabású koncerten mutatkoznak be. Az Auer Szimfonikusokat korábban a Veszprémi Ünnepi Játékokon, a várban láthatta a közönség, ezúttal a Pannon Egyetem aulájában. A helyszín abból a szempontból ideális, hogy a telt házat itt könnyebb produkálni, mint a várban, viszont a fülledt nyári forróságban koncertek rendezésére az aula nem alkalmas.

Telt ház és fülledt forróság. A zenekar közismert és ritkábban hallott műveket egyaránt játszik: Grieg Peer Gynt és Csajkovszkij Hattyúk tava című szvitje sokak számára cseng ismerősen. Könnyen befogadható, kellemes, szép zenék - szinte megjelenik szemünk előtt Ibsen mesevilága, Peer Gynt és anyja, Aase anyó, Solvejg, a szerelme, Dovre apó manókirálysága, a manók tánca és csábítása, a drámai költemény színpadi változata, ahogyan a hattyúk tava balett légies táncosai is. Nagyívű, hatalmas, remek zene Dvorak A déli boszorkány című szimfonikus költeménye, ami az Óz, a nagy varázsló mesét idézi. Saint-Saens  Algériai szvit - Francia indulója adja az alaphangot, A Karib-tenger kalózai film zenéje pedig hatásos zárás, ráadásként is.

A koncert két erényének egyike a Liszt-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf fellépése, aki virtuóz módon, mesterien bánik hangszerével, ugyanakkor kitűnő összhangot teremt, hagyja érvényesülni a zenekart is. Azt, hogy alázatos és professzionális művész, tükrözi, hogy bár szólistaként csak az első részben szerepel, szünet után beül a zenekarba és a fiatalokkal együtt játszik. A koncert másik élménye a fiatalok muzsikálása. És bár avatott fül észrevesz pontatlanságokat, a hallgató élvezi a zenét, az ifjú muzsikusok együttes játékát, összhangját. Nemcsak hallgatni, nézni is öröm, amint ők egymásra néznek, összemosolyognak, kacsintanak, ahogy folyamatosan figyelik a zenekar munkáját irányító, szintén mosolygó Kováts Péter hegedűművészt. Szinte együtt lélegeznek, eggyé válnak: zenész és zenész, zenész és karmester, zenekar és közönség. Bennem is, a mellettem és a mögöttem ülőben is egy kérdés motoszkál: mi lesz velük? Maradhat-e, marad-e ez a tehetséges csapat, őrizzük-e ezt az értéket? Bizakodunk, hogy a kérdésekre hosszú távon is igennel válaszolhatunk.

 

Baráti Kristóf Liszt Ferenc-díjat kapott

Baráti Kristóf hegedűművész 1979-ben született. Zenészcsaládból származik, első hegedűtanára édesanyja, Kákonyi Bor- bála volt. Két és tizenkét éves kora között Venezuelában élt, nyolcévesen itt adta első zenekari kíséretes koncertjét. Visszatérve szülőföldjére, a Zeneakadémia kiemelt tehetségek osztályában Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos voltak tanárai. 1998-tól Párizsban tanult Eduard Wulfson irányítása alatt. Itthon rendszeresen szerepel a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Budapesti Fesztiválzenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal. 2010-ben megnyerte a VI. moszkvai Paganini-versenyt, 2011-ben Liszt Ferenc-díjat kapott a magyar köztársasági elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!