Kultúra

2012.08.01. 16:25

Humorral fűszerezett zene

Kapolcs - Kedden este is sok jó program közül válogathattak a Művészetek Völgyébe látogatók. A Palya udvarban népzenét lehetett hallgatni, a Kaláka Versudvarban pedig a Sebő együttes lépett fel.

Győrffy Árpád

A Palya udvarban a  furulyás, szaxofonos Dresch Mihály és két fiatal zenésztársa, az éneklő, gardonyon játszó Ábrahám Judit és ifj. Csoóri Sándor (Sündi) brácsás, kobzos vonzott telt házas közönséget Gyimesből, Enyed vidékéről és más tájakról származó népzenéjével.

Telt házas, jó hangulatú koncert volt a Kaláka Versudvarban is, ahol Gryllus Dániel visszatérő vendégként köszöntötte Sebő Ferencet és együttesét, akik Nagy László verseire készült dalaikból adtak elő.  Az együttes jelenlegi tagjai - Sebő Ferenc, Perger László, Barvich Iván - mellett a régiek közül ott volt a hegedűs Halmos Béla, bőgőn Nagy Albert játszott, Soós Réka és Tímár Sára énekelt, illetve hegedült. Bevezetőként a 87 éve Iszkázon született költő saját verseit adták elő. Olyan ismert dalok szólaltak meg többek között, mint az Adjon az Isten, Az ördög hárfái, a Köd-konda támadt, a Himnusz minden időben.

A folytatásban Nagy László román és bolgár versfordításaira készített dalokat játszottak, majd visszatértek a költő saját verseihez. A dalok között Sebő Ferenc ontotta magából a többnyire humoros történeteket az 1978-ban elhunyt "Lacikáról". Elmondta, hogy milyen is volt vele a közös munka, hogyan is született meg egy-egy vers, zene.

 

A koncertprogramok és más előadások mellett tucatnyi kocsmában és más ivóhelyen szólt a zene. A dzsessztől a floppyval segített lakodalmas rockig, a szép bluesdaloktól a több évtizedet megért polbeat nótákig összekeveredett minden egy kellemes zsongássá a kapolcsi éjszakában. A prímet most is a Falumalom vitte, ahol a Khamoro együttes játszott tüzes hazai és balkáni cigányzenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!