Kultúra

2012.08.01. 06:54

Mesterségbeli tudása lenyűgöző

Veszprém - Rokonok, barátok, ismerősök, egykori kollégák és tanítványok köszöntötték Kallai Sándor festőművészt, akinek Sic itur ad astra - Így jutunk a csillagokig címmel nyílt kiállítása a várban lévő piarista templomban.

Balla Emőke

Kallai Sándor természethű, realisztikus, kedves, színes képeket készít, jó rájuk nézni. Alkotójuk mesterségbeli tudása lenyűgöző, a festőtanár magabiztosságával dolgozik. Képei színesek, noha manapság nem divat színesen festeni, mondta a tárlatot megnyitó dr. Herth Viktória. A művészettörténész László Károly műgyűjtőt idézte, aki szerint a színes és a  tarka között óriási a különbség. Kallai Sándor képei nem tarkák, "csak" színesek, a színek a fiatalságot, az örömöt, az életet jelzik.



Szakrális helyen szakrális kiállítás látható. Bensőségesek a művész kis kápolnákat ábrázoló festményei. Lenyűgözőek a hatalmas katedrálisok, de a kicsiny falusi templomoknak közvetlenebb az emberekkel való kapcsolata. Figyelemre méltóak a portrék is; a művész olyan személyt fest, akit ismer, hiszen ő nem arcot ábrázol, hanem egyéniséget, lelket. A grafikák, tusrajzok készítője szakmai tudásáról árulkodnak. A művek azt tükrözik, hogy az alkotó mély érzésű, érzékeny ember,  aki számára fontosak az emberi kapcsolatok.

Kallai Sándor meghatódottan köszönte, hogy ilyen sokan látogattak el a kiállítására. A megnyitón közreműködött felesége, Kallainé Gutscher Ágnes és lánya, Kallai Míra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!