Kultúra

2012.08.01. 11:00

Tovább ápolják a Petőfi-kultuszt

Pápa - Sikeres két esztendőt tudhat maga mögött az újjászervezett pápai Petőfi Asztaltársaság - hangzott el a civil szervezet keddi sajtótájékoztatóján, amit a Barát utcai egykori Petőfi-lakhelynél tartottak.

Polgár Tibor

Az eseményen Grőber Attila és Kerecsényi Zoltán, a Petőfi Asztaltársaság két ügyvivője röviden értékelte a július 31-én kétéves évfordulóját ünneplő egylet eddig tevékenységét, majd ismertették a következő hónapok terveit. Kerecsényi Zoltán tájékoztatása szerint 1900. január elsején hozták létre a pápai Petőfi Asztaltársaságot, ami 1919-ig működött – a 2010-ben újjáalakított szerveződés a neves előd utódszervezetének tartja magát. Grőber Attila kiemelte, két évvel ezelőtt két cél lebegett a szemeik előtt: az egyik, hogy egy beszélgetős, kulturált vitára lehetőséget nyújtó, a köz ügyeivel foglalkozó fórumot hozzunk létre.



Hozzátette, véleménye szerint a szervezetük elérte célját, és elfogadott közössége lett a város életének. Másik célkitűzésükként a Petőfi-kultusz ápolását is feladatul vállalták. Jelenleg azt szeretnék elérni, hogy a Petőfi-ház felújításával múzeumpedagógiai foglalkozások is helyet kapjanak a Petőfi utcai épületben, valamint emléktáblával látnák el a Barát utcában jelöletlenül álló egykori Petőfi-lakhelyet. A szervezet egyik felvetése már beteljesülni látszik, ugyanis 1986 után ismét Pápa ad majd otthont az Országos Petőfi Találkozónak idén szeptemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!