Kultúra

2012.08.09. 14:18

Varázslat a bazilikában

Veszprém - Különleges zenei csemegét kínált a napokban a Művészetek háza Musica Sacra Alapítványa a Szent Mihály bazilikában. A fellépő Horgas Eszter fuvolaművész és Teleki Miklós orgonaművész koncertje sokaknak okozott gyönyörűséget ezen a nyári estén.

Mátételki András

Horgas Eszter nemcsak virtuóz játékával, de megjelenésével is elvarázsolja közönségét. A kiváló művész 2002-ben elnyerte az Artisjus előadói díját, 2009-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, fellépései mellett tanít is a Weiner Leó Konzervatóriumban. Teleki Milós Lehotka Gábor növendékeként szerzett orgonaművészi diplomát, számos sikeres külföldi koncertet tudhat maga mögött, jelenleg a Székesfehérvári Zeneiskola és Zenei Szakiskola orgonatanára, Liszt-díjas.



A koncertet főként J. S. Bach és W. A. Mozart közismert műveiből állították össze, kakukktojásnak Astor Piazzola argentin zeneszerző Oblivion című műve tűnt elsőre, de hangzásában ragyogóan illeszkedett a klasszikus zenedarabok sorába. Igazi fuvolára írt darab egyedül a h-moll szvitből elhangzó Polonaise, Menuett és Badinerie volt, de hallhattunk fuvolára átdolgozott hegedűszonátát, sőt áriát is. Sokak örömére hangzott el ráadásként részlet a Carmenből. Teleki Miklós a legnagyobb ovációt Bach c-moll passacaglia című összetett lüktetésű művével aratta. A művészek rövid ismertetőikkel mutatták be, hangolták rá a hallgatóságot a kivetítőn is nyomon követhető produkciókra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!