Kultúra

2012.09.11. 05:49

Örök értékeket közvetítenek

Veszprém - Együttműködési megállapodást kötött a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola és a Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet.

Balla Emőke

 
A következő tanévben az általános iskolákban kötelezően bevezetik a hit- és erkölcstan, valamint az erkölcstan oktatását. Ehhez nemcsak hittanárokra, hitoktatókra, de erkölcstan tanárokra is szükség lesz. A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola pedagógusok számára hatvanórás erkölcstan-továbbképzést hirdet, erről szól a pedagógiai intézettel való megállapodás.

 

A Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet 2008-ban jött létre,  a régió három megyéjében   látja el a pedagógiai szakmai szolgáltatások feladatait, mondta Imre Mária, az intézet megbízott igazgatója. Kiemelte: a közös munkával, konferenciák szervezésével a régió szakmai fejlődését segítik. A megállapodást ő és Varga István,  a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora írta alá. A rektor tanévnyitó  beszédében a hallgatók számára fontos  értékekről beszélt:  az igazság szeretetéről, a hivatástudatról, felelősségről, szellemi igényességről, megbízhatóságról. Szeretné, ha a hallgatók a kedvesség erényével  is rendelkeznének; lelkipásztorok, hitoktatók, szociális munkások egyaránt emberekkel kerülnek kapcsolatba, kell, hogy mindenkihez legyen egy kedves szavuk. Felhívta a figyelmet az idegen nyelvek elsajátításának fontosságára. Ezt hangsúlyozta dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja is, aki  szólt arról: a sikert és boldogulást ma pénzben és hatalomban mérik, de a főiskola hallgatói a szolgálatot, a cselekvő szeretet útját választják. Némedi Lajos alpolgármester azt mondta a diákoknak: lesznek nehézségek, problémák, de Isten mindig   mellettük áll és segíteni fog.

A főiskolán 220 hallgató, köztük 54 elsőéves, öt kispap kezdi meg a tanévet. Sárvári Judit harmadikos szociális munka szakos hallgató  kiemelkedő tanulmányi eredményéért   köztársasági ösztöndíjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!