Kultúra

2012.10.02. 05:21

Természet és emberközeliség a festményeken

Veszprém - "Nem hódolnak divatóhajoknak, a valóság képét írják. Elemi igényük a boldogság, a nyugalom, az idilli állapot. Festményeiken a rend és a harmónia tükröződik."

Szabó Zsuzsanna

A fenti szavakkal Boda Balázs és Oláh Kati festőművészeket méltatta Kővári Péter, a Duna Tv nyugalmazott főszerkesztője a házaspár kiállításának megnyitóján a veszprémi Óváros Art Galériában.
 
A mostani, október 6-ig látható közös tárlatuk képein meghatározó a Balaton-felvidéki táj és hangulat, az ember nélküli letisztult természetközeliség. Egyszer elveszünk bennük, máskor mintha visszatalálnánk a rég száradásnak indult gyökerekhez. Ez az őszinte, szerethető, a fa rostjainak mélyébe is belelátó ábrázolásmód teszi emberközelivé képeiket. Máskor az elsőre nyugodt, harmóniát sugárzó képek hatására valami megmagyarázhatatlan belső nyugtalanság, tehetetlenség érzése fogja el a nézelődőt.

"No és milyenek Boda Balázs és Oláh Kati képei?" - teszi fel a kérdést Kapitány Gábor kultúrantropológus egy róluk szóló írásában. "Boda Balázs és Oláh Kati művészetet hoz létre. Tehát ne keressünk a képekben egyetlen jelentést" - válaszolja meg. Különösen igaz ez Boda Balázs műveire, ahol a képek önmaguk szépségén túl valamilyen többletjelentést is sugallnak.

Alkotásainak sajátos hangulata mintha egy letűnt, mégis fájóan valóságos múltat idézne, amit a néző fürkésző, kereső-kutató, máskor csak búsan szemlélődő pillantása tartana egészben. Ilyen a nemes egyszerűséggel csak Elfogyott a krumplink nevű képe is, ami letisztultságában is több gondolatot, érzést vet fel. A szem kutat, a lélek válaszért kiált, hol van, ki utoljára lépett az omló lépcsőfokokra, hol van az a jobb kor, amiben utoljára teleszedte egy kéz a most üresen tátongó szakajtót?

Oláh Kati képeiben is feltűnik egyfajta illékonyság. A ködbe burkolózó fák fehéres misztikuma talán való, vagy csak a képzelet röpke szüleménye?! Vízió vagy valóságszerű álomkép? Egyszerre szeretnék eltűnni benne és kijutni belőle.

Mindkettejük képei kapaszkodók a ma viharában. Kikötők, ahol megnyugszunk egy pillanatra, hogy aztán, ha még oly erőtlenül is, de újra felvegyük a harcot.
 
Munkásságuk és így a kiállítás legnagyobb érdeme, hogy még emberközelibbé, még szerethetőbbé teszi a Balaton-felvidéket és az általa, benne őrzött törékeny mulandóságot.

Olyan érzéseket hoznak újra felszínre, amik talán rég feledésbe merültek...

 

 


Boda Balázs 1954-ben született Devecserben. Feleségével, Oláh Katival jelenleg Paloznakon élnek, ahol 2009-ben közösen alapították meg a Paloznaki Képíró Műhelyt. Mindketten  tagjai a Veszprémi Művész Céhnek.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!