Kultúra

2012.11.19. 09:29

Rock and rollt tanítottak Indiában

Veszprém – Az akrobatikus rock and rollosok világszövetségének felkérésére nemrég Indiában járt a világbajnoki hatodik helyezet páros, Horváth Miklós és Kis Katalin. A duó ezúttal azonban nem szenzációs fellépéseivel kápráztatta el a helyieket, hanem a sportág alapjaival ismertette meg az érdeklődőket.

Munkatársunktól

Horváth Miklós és Kis Katalin 2009 nyarán hagyott fel az aktív versenyzéssel. Igen sikeres éveket tudhatnak maguk mögött, hiszen többek között világbajnoki hatodik helyezést, Világkupa ezüstérmet szereztek, a nem olimpiai sportágak tajvani világjátékán pedig az előkelő nyolcadik helyet érdemelték ki.

- Ugyan hivatalosan már nem versenyzünk, ám ettől függetlenül szívesen elvállalunk egy-két fellépést - kezdte a táncpár hölgy tagja. - Annak érdekében, hogy a nagyközönség előtt is jól teljesítsünk folyamatosan edzésben vagyunk, nem hagytuk el magunkat.

A sportág világszövetsége a közelmúltban körlevelet írt a nemzeti szövetségeknek, amelyben olyan párosok számára kínált pályázati lehetőségeket, amelyek nemcsak a parketten ügyesek, hanem megszerzett tapasztalataikat, tudásukat képesek átadni másoknak is.

- A cél az volt, hogy olyan országokat is megismertessünk az akrobatikus rock and rollal, ahol még csak hírből sem ismerik ezt a sportágat. Végül négy párost választottak ki: a németek Új-Zélandra, a svájciak Peruba, a franciák Mexikóba, míg mi Indiába kaptunk kiküldetést - mesélte Katalin.

A veszprémi kettős két héten át élvezték az indiaiak vendégszeretetét és ezalatt több tucat táncpedagógussal ismertették meg sportáguk alapjait.

- Nagyon feszített tempóban zajlott ez a két hét, hiszen gyakorlatilag reggeltől-estig tanítottunk, edzéseket vezettünk. Az egy-egy hétbe gyakorlatilag egy éves anyag módszertanát igyekeztünk besűríteni. Az indiaiak rettentő fogékonyak minden újra, igen érdeklődőek, így nem kellett csalódnunk: jövőre már szeretnének nemzetközi megméretéseken is részt venni és kérelmezték felvételüket a világszövetséghez is.

Miklós és Katalin az első hetet Ahmadnagarban töltötte, a másodikat pedig a tízmilliós Puneban.

- A szervezők roppant figyelmesek voltak, gondoskodtak róla, hogy minden közeli látványosságot, érdekességet megmutassanak nekünk. Igen nagy tisztelettel bántak velünk, a helyi parlament egyik képviselője fogadott bennünket, minden kívánságunkat igyekeztek azonnal teljesíteni. Az egyik idegenvezetőnk a helyi sportélet egyik jeles képviselője volt, aki feladatának tűzte ki, hogy Indiában meghonosítsa az Európában és Amerikában ismert, látványos sportokat, mint például az aerobickot, a kick-boxot, vagy az akrobatikus rock and rollt. Neki köszönhetően szinte azonnal csoportokat szerveztek az iskolákban, ahol azonnal megkezdődött az oktatás.

A duó olyannyira sikeresen végezte el a küldetését, hogy jövő áprilisban másik két nagyvárosba újra meghívást kaptak és az indiaiak, ugyancsak tavasszal, három hetes edzőtábort szerveznek Veszprémbe, hogy minél tökéletesebben elsajátíthassák a sportágat. A program végeztével a világszövetségnek beszámolót kell írni és bizony a Horváth, Kis páros munkájáról elismerően vélekedtek a szervezet vezetői. Kis Katalin elmondta még, a világszövetség más projektjében is részt vesz. Az akrobatikus rock and roll a következő esztendőkben teljes megújuláson esik át, és többek között teljesen új pontozási rendszert vezetnek majd be. Ennek kidolgozásában segédkezik a kétgyermekes sportoló, amit feltehetően 2013-ban tesztelnek és 2014-ben vezetnek majd be.

 

Az Anakonda RRC párosa több mint húsz évvel ezelőtt ismerkedett meg a sportág alapjaival. A jelenleg 39 esztendős Horváth Miklós és a 38 éves Kis Katalin a magyar akrobatikus rock and roll legsikeresebb párosa: világbajnoki hatodik, Világkupa ezüstérmes, világranglista harmadik helyezett. Két világjátékokon is részt vett: 2001-ben a japán Akitában és 2009-ben a tajvani Kaoshiungban, ahol nyolcadikként zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!