Kultúra

2013.02.08. 10:40

A cserépkályha bizalmi termék

Akár több hónapba is bele telhet, mire az anyagtömb az ügyes mester keze munkája nyomán a lakás ékévé válik. Gaál Ferenc cserépkályha készítő fazekas monoszlói műhelyében jártunk.

Tremmer Tamás

Eltéveszteni sem lehetne a házat: a kapu előtti leszúrt fatörzsön köcsögök, korsók sorakoznak. A műhelyben hasonló kép tárul elénk, cserépedények mindenütt, köztük egy-két, lassan már muzeális értékűnek számító darab is felbukkan. Mindezek Gaál Ferenc fazekas munkái, illetve gyűjtése.

1993-ban költözött Monoszlóra, mondhatjuk úgy is, hogy visszatért szülei szülőfalujába. Az alapszakmája vasas, a fazekassággal később ismerkedett meg, de 1993-ban még a szakoktatói vizsgát is letette. Ha már cserepezett, tovább is lépett, a kályházást 1998-ban kezdte, ehhez elvégezte a kályhaépítő iskolát is. Ma már főképp ezzel foglalkozik.

(Fotó: Gáspár Gábor)

- Ez azért jó, mert így össze tudom kötni a kettőt, a cserepezést a kályhaépítéssel. Egy cserépkályha árban sem kevés, a tulajdonos pedig szereti, ha a pénzért olyat kap, ami működik is. Szerinte ez bizalmi termék!Elismerte, van egyfajta nosztalgia a cserépkályha iránt, habár az utolsó év elég gyenge volt. Azt tapasztalta, ahogy megnőtt a kereslet, úgy ugrott meg a kínálat is! Sajnos ma előfordul, hogy a kőművestől a burkolón át nagyon sokan készítenek kályhát. Aki kerámiával foglalkozott korábban, az is bátran nekifog. Szerinte inkább a felépítés jelent problémát, a kályhát úgy kell összerakni, hogy bírjon ki húsz évet átrakás nélkül.

Mint mindenben, a cserépkályhában is van divat. A hagyományos felépítmény mellett ott vannak a modernek (például az egerszegi fajták), de jönnek az extrémek, a kályhára nem is hasonlító kályhák. Gaál Ferenc a határain belül próbál mozogni: maradt a hagyományosnál, mai nála teljes egészében kézműves termék. Leginkább a népi irányzatot követi, ezeket a motívumokat - madaras, táblás, esetleg címeres - vitte be a cserépkályha kerámiába. Erre a környezetre - Balaton-felvidék, Káli-medence – ez a jellemző. Ennek megvan a csempekészlete, amivel dolgozni tud.A megrendelések 99 százaléka zöld. Ez egy jó szín, ehhez minden megy, nem a kályhához kell berendezni a házat. Csinált már kék kályhát is, de akkor a függönytől a bútorokon át mindezt ehhez kellett alakítani.

Korábban a fazekasság ott virágzott, ahol a közelben volt az alapanyag. Ma már a kereskedő cégektől csomagolva meg lehet vásárolni az alapanyagot, a fazekasságot bárhol lehet művelni. Olyan agyagot vásárol, amire szüksége van: külön az edényekhez és külön a cserépkályhához. Nagyon sokáig korongozott, ma már préseli a csempét - ezzel próbált könnyíteni az életén.

A cserépkályha készítése több hónapos folyamat. Ezzel a géppel viszonylag gyorsan le lehet préselni a csempét, ami körülbelül egy hét. Ezt követi a lassú szárítás, ami akár egy hónapig is tarthat. Miután csontra kiszáradt az agyag, jön az első égetés, 980 fokon – ezt hívják zsengélésnek. A második égetés már mázzal történik, ugyanilyen hőfokon.

A fazekasság a fiatalok körében is reneszánszát éli. Az a jó ebben a szakmában, hogy rendkívül látványos, gyorsan lehet kész formát, eredményt kapni. Ha valami nem sikerül, a gyerek összegyúrja az anyagot, aztán nekigyürkőzik még egyszer. Nyári idényjelleggel ők is tudnak fiatalokat fogadni, foglalkoztatni Monoszlón, de hívják őket erdei iskolákba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!