Kultúra

2013.04.16. 09:38

Falinaptárak szép gyűjteménye

Négy és fél évtized gyűjtőmunkájának egy jelentős szeletét láthatták a napokban megnyitott kiállítás alkalmából a monostorapáti művelődési házban megjelent érdeklődők.

Szijártó János

A tapolcai Zentai Gábor falinaptár-gyűjteményét Hárshegyi József polgármester ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállítás megnyitásán főként a helyi nyugdíjas klub tagjai és a hozzátartozók vettek részt, mivel a rendezvény egyben a szervezet számára rendezett éves közgyűlés is volt. A tárlat megnyitóján elhangzott, hogy Zentai Gábor négy és fél évtizede gyűjti a falinaptárakat, ma több, mint négyszáz darab büszke tulajdonosa. A polgármester beszédében szólt a naptárak történetéről, majd reklámhordozó szerepéről is.

 

Hárshegyi József polgármester nyitotta meg a Zentai Gábor falinaptár kiállítását a művelődési házban (Fotó: Szijártó János)

- Kezdetben volt a naptár kőbe, fába, bronzba vésve, később pergamenre, majd papírra írva, nyomtatva. Egyszer aztán a leleményes ember rájött a naptár reklámhordozó jellegére, és innentől kezdve információk, ajánlatok sokasága jelent meg a felületen. Gyönyörű tájak, városképek, mesterségek, közösségek kerültek falinaptárakra, az élet minden spektrumára kiterjedően - sorolta Hárshegyi József. A művelődési házban a naptárkiállítással párhuzamosan látható Giczi Béláné Gyöngyi babakiállítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!