Kultúra

2013.04.17. 09:05

Tovább verselhetnek a diákok

Márkó önkormányzatának, vállalkozók, pedagógusok és mások összefogásának köszönhetően a kistérségi rendszer átalakulása után is fennmaradt a költészet napi térségi szavalóverseny.

Győrffy Árpád

A napokban 5. alkalommal megrendezett programra nyolc általános iskolából 67 diák nevezett a Veszprémi járás területéről. A gyerekek a 100 éve született Weöres Sándor verseiből választhattak, illetve bármely magyar költő, az iskola témakörében íródott költeményével indulhattak.

A résztvevőket köszöntő Hartmann Antal polgármester és dr. Bita József, a Veszprémi Járási Hivatal vezetője egyaránt örömének adott hangot amiatt, hogy a verseny fennmaradt és a jövőben is folytatódni fog.A diákok négy életkor szerinti kategóriában, két zsűri előtt szerepeltek.

 

Kotzó László (balról), Veres B. Zsuzsanna, Lang Rudolf és Kálmán Kristóf, aki Lackfi János egyik versét mondta (Fotó: Győrffy Árpád)

A színvonalas versenyben az 1-2. osztályosok között Balogh Zselyke, a veszprémi Szilágyi iskola tanulója lett az első, felkészítő tanára Sebestyénné Siki Eliza. A  3-4. osztályosok közül Cserhalmi Anna Krisztina, a veszprémi Simonyi iskola tanulója volt a legjobb, felkészítő tanára Kériné Zsapka Adél. A 5-6. osztályosok versenyében Pintér Stefánia, a veszprémi Padányi iskola tanulója lett a győztes, felkészítő tanára Kollát Judit volt. A 7-8. osztályosok között Bózsvár Dzsenifer, a hajmáskéri Gábor Áron iskola tanulója szerepelt legjobban Sz. Horváth Mária tanárnő felkészítésével. 

A támogatóknak köszönhetően a gyerekek okleveleket, ajándékokat kaptak, a legjobbak értékes könyvjutalomban részesültek, és a felső tagozatos díjazottak részvételi lehetőséget nyertek a veszprémi VMK által "Regösök húrján" címmel szervezett dunántúli regionális vers- és prózamondó versenyre. A legjobban szereplőket meghívják a következő márkói falunapra is, hogy még nagyobb közönség előtt mutathassák meg tudásukat.

Kotzó László (balról), Veres B. Zsuzsanna, Lang Rudolf és Kovács Janka, aki Weöres Sándor egyik versét mondta (Fotó: Győrffy Árpád)

A két alsós csoportban 41 versenyző indult. A zsűrit itt Krámli Zsuzsanna, a veszprémi Padányi iskola tanára vezette, rajta kívül Jungné Kaibás Ágota, a körzet védőnője és egyben versmondó, valamint Neveda Amália, a veszprémi Városi Művelődési Központ igazgatónője alkotta.A két felsős korcsoportban 26 gyerek versenyzett. A Lang Rudolf színművész vezetésével működő zsűriben még Veres B. Zsuzsanna, a veszprémi Városi Művelődési Központ volt igazgatóhelyettese és Kotzó László, ősi polgármester, akinek a kistérség egykori közoktatási referenseként nagy szerepe volt a verseny elindításában. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!