Kultúra

2013.05.06. 18:11

Hazalátogató porcelán

Az Andrássyak műkincsei címmel nyílt kiállítás hétfőn a Herendi Porcelánmúzeumban, amelyet a Szlovák Nemzeti Múzeum betléri és kraszanhorkai múzeumának anyagából állítottak össze.

Halmos György

Dr. Simon Attila, a porcelánmanufaktúra vezérigazgatója megnyitójában arról beszélt, hogy a kiállítás mottója lehetne az is: történelmi család, történelmi kastély, muzeális gyűjtemény és egy fejedelmi, immár a hungarikumnak számító herendi porcelán találkozása. A vezérigazgató felidézte az Andrássy-család történetét a XVI. századtól, kiemelve a fontos történelmi személyeket, külön kitérve Andrássy Manóra, illetve gróf Andrássy Gyula miniszterelnökre, külügyminiszterre.

A helyreállított betléri kastély és a körülötte elterülő nyolcvan hektárnyi angol park, a legendákkal övezett krasznahorkai vár és az Európában ritkaságszámba menő szecessziós mauzóleum - ahol a vár utolsó ura, gróf Andrássy Dénes és hitvese Hablawetz Franciskának a havai nyugszanak - felbecsülhetetlen értékei annak a gazdag örökségnek, mely az Andrássyak mintegy félévezredes gömöri jelenlétéről regél.

Lőrincsik Szilvia történész (középen)  mutatta be az érdeklődőknek a kiállításon a híres betléri vadászatokra megterített asztalt (Fotó: Orosz Péter)

A kastély 1994-ben befejezett műemléki felújítása után Europa Nostra díjat kapott. - Ahogy herendi porcelán értéket hordoz és közvetít az utókornak, bátran állíthatjuk, hogy az Andrássy-gyűjtemény is; kapocs történelmi múltunk és jövőnk között – fogalmazott az vezérigazgató. Betlér a Sajó-völgyében fekszik, Rozsnyótól alig öt kilométerre. Múzeumának történésze arról beszélt, hogy a herendi kiállításon az érdeklődők a híres betléri vadászatokra megterített asztalt tekinthetnek meg, amelyen vadász motívumokkal vésett Tirol üvegkészlet is látható 1770-ből.

Lőrincsik Szilvia hozzátette, hogy a kiállítás másik domináns eleme egy ünnepélyes, születésnapi alkalomra megterített asztal tarka virágmintás herendi tányérokkal, ezüst evőeszközökkel, amelyek Josef Carl Klinkosch császári udvari ötvös mester munkái. A herendi porcelán az Andrássy családban is közkedvelt volt, ez mutatja, hogy a betléri múzeumnak csaknem 200 darabból álló gyűjteménye van.

- A születésnapi asztal készlete így, 140 év elteltével a legméltóbb helyszínre érkezett - fogalmazott. A kiállítást Lázár Éva, a Betléri Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki felidézte, hogy a herendi kapcsolt 2010-ben kezdődött, három nagyon színvonalas kiállítást láthatott a szlovák közönség Betléren, Bajmócon és Pozsonyban az elmúlt években. A herendi kiállításon, ami június 16-ig látogatható, a betléri mellett a krasznahorkai gyűjteményből is megtekinthetőek értékes és érdekes tárgyak. A kiállítás június 16-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!