Kultúra

2013.05.12. 17:20

Újra minősített német kórusok

Városlőd - Második alkalommal rendezte az önkormányzat és a Német Nemzetiségi Önkormányzat a kórusok minősítő találkozóját.

Tóth B. Zsuzsa

A Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának tevékenysége szerint háromévenként esedékes a minősítő bemutatkozás. Idén a kórusok találkozhatnak. A megyei elődöntők sorában a helyi kultúrház látta vendégül a második minősítő találkozó résztvevőit.

Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyéből 18 kórus és kisegyüttes vett részt a programon. Csekényi István polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, közöttük dr. Albert Vendelt, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét; az Ausztriából érkezett kis küldöttséget, melynek tagja a steier harmonika- és népzene képviselője, az ismert karnagy, zeneszerző és szövegíró Dieter Nika; valamint a magát Városlődön otthonosan érző burgenlandi Heinz Böhm; a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit és a kórustagokat.

Az Országos Tanács új elnöke, Kreis László szólt a szervezetben rá váró feladatokról. Kreisz Ferenc, az Országos Tanács Kórusszekciójának vezetője beszédében hangsúlyozta a találkozók fontosságát, mert azok a fiatalokat a zenei hagyományok folytatására ösztönzik. A kórusok minősítő bemutatkozását követően a zsűri döntött. Annak elnöke Birinyi József professzor, zenekutató volt.

Az I. kategóriában, a többszólamú kórusok versenyében arany minősítést kapott a szepetneki Királyi Kórus, valamint a Városlődi Vegyeskar. Népdal kategóriában arany minősítést kitüntetéssel kapott a Herendi Német Nemzetiségi Dalkör, a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Dalkör, a Gannai Asszonykórus valamint a Stefan Steixner Német Nemzetiségi Kórus. Arany minősítéssel térhetett haza a győri Rozmaring Kórus; az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör; a Tewlana Liederschall; a mosonmagyaróvári Heideröslein Német Dalkör és a máriakálnoki Lindenblüten Kórus. A kisegyüttesek kategóriában arany minősítés kitüntetéssel végzett a Városlődi Quartett. Arany minősítést kapott a veszprémi Herbstrose Duó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!