Kultúra

2013.06.06. 17:25

Irodalom és mámor

Írók és olvasók egyaránt díjazzák a füredi kezdeményezést, ahol a Bor-utcában és környékén tartják a 84. Ünnepi Könyvhetet.

Bartuc Gabriella

Petőfi is megénekelte: "Gondűző borocska mellett / vígan illan az életem". Irodalom és bor kapcsolatára számtalan példát sorolhatnánk, ahogyan majd sorol is Tóth Loon színművész a vasárnap esti művelt borivó-képzésen. Addig azonban még sok program várható, többek között Podmaniczky Szilárd Balatoni borozó és Balatoni világok, illetve Pusztay János professzor Medvemesék és igaz történetek című könyvének bemutatója, illetve a Szakcsi Lakatos Trió koncertje.

 



Az országos könyvhét elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepe, ennek jegyében a csütörtök esti megnyitó ünnepségen a díszvendég, Szőcs Géza költő Ha polip szuszog Kolozsvárott című Sziveri-beszélgetőkönyvét mutatták be. Géczi János, az est házigazdája hangsúlyozta, a könyv egy barátság története, ugyanakkor felülírja az erdélyi mítoszt, a Kolozsvárról kialakult általános képet.

 

Géczi János és Szőcs Géza költők az Ünnepi Könyvhét megnyitóján Balatonfüreden (jobbról az első sorban). Bemutatták a Sziveri-beszélgetőkönyvet (Fotó: Gáspár Gábor)



Az alapszituáció, a halálos beteg újvidéki költőnek, Sziveri Jánosnak elmeséli a pályatárs, mit látna Kolozsváron, ahova tudják mindketten, már sohasem jut el. A beszélgetőkönyv második részében azokat a dokumentumokat közli a szerző, amelyek Sziveri és az ő barátságával kapcsolatosak, köztük betiltott verseket, szövegeket, képeket, amelyek beépültek egymás életébe. A könyv további érdekessége, hogy Carbonaro azaz magyarra fordítva: Szénégető álnéven íródott.

Szőcs Géza arról is beszélt a csütörtök esti füredi rendezvényen, hogy amikor a securitate üldözte, akkor az erdélyi havasokba menekült a szénégetők közé. Az Ünnepi Könyvhét vendégeit Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere köszöntötte, az olvasás és a könyvek fontosságára hívta fel a figyelmet. Marimbán Figula János közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!