Kultúra

2013.07.30. 18:56

ARTPlacc Tihanyban - harmadszor

Három fő helyszínen, idén immár harmadszor rendezik meg Tihanyban az ARTPlacc Kortárs Művészeti Fesztivált, ezúttal a Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében, augusztus 16-20 között.

Osváth Sarolta

A tihanyi révnél hatszáz négyzetméteren a GALÉRIAPlacc, a vezető hazai galériák és egy kelet-közép-európai kortárs galéria kiállítása és vására kap helyet. - Az igényes tárlaton kiemelkedő jelentőségű a Vass-gyűjtemény bemutatása – hangsúlyozták a keddi budapesti sajtótájékoztatón a fesztivál szervezői.

Peleskei Ákos, a Mono Galéria tulajdonosa, a fesztivál ötletadója egyebek közt elmondta: tihanyi nyaralótulajdonosként jó hat-nyolc évvel ezelőtt vetődött fel benne, hogy a gyönyörű fekvésű félsziget ideális helyszíne lehetne a kortárs művészetek bemutatkozásának, s az első fesztivált három éve sikerült megrendezni.

A fesztivál szervezői (Fotó: Osváth Sarolta)



- Erre a néhány napra új ritmust kap a település - fogalmazott Kaplár F. Krisztina, az ARTPlacc főszervezője. A tavalyihoz képest újabb helyszínt nyitottak, a Visszhangdomb és az Apátság között a Pisky sétányon alakították ki a FOTOPlacc-ot, ahol Lét-képek - kortárs fotográfusok villanófényben címmel, kiállításon ritkán látható, de igazi minőséget képviselő alkotók műveivel ismerkedhet meg a közönség.

A harmadik helyszín a KIKÖTŐPlacc, ahol rendkívül gazdag a látnivalók kínálata, installációk és videoművészeti alkotások mellett megjelenik az irodalom, nemcsak albumok, kortárs kötetek és gyermekeknek szánt művek formájában, hanem személyesen is: Varró Dániel és Szvorák Edinával is találkozhat a közönség.

A Sport Szállóban látható a Kitchen Budapest-Magyarország szubjektív atlasza, de színházi előadások, filmbemutatók is nehezítik a kortárs művészetek rajongóinak választását. Esténként nem maradhat el a zene sem, ismert és még csak feltörekvő együttesek lépnek fel, változatos műfajokban, a soul-jazz-funky stílustól a barokk-pop és a lofi zajzenéig.

Idei újdonság a „Te is lehetsz műgyűjtő akció: a kulturpart.hu-val együttműködésben zajló játék résztvevői kortárs galériák által felajánlott műveket nyerhetnek. A másik meglepetés az idén először megrendezett Art&Food fesztivál, amelyen a veszprémi Villa Medici szakmai irányításával a kulturális fesztivált igényes gasztronómiával is társítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!