Kultúra

2013.10.30. 14:30

A közelgő ünnepre hangolva

Veszprém – Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek, valamint fiúk, Ránki Fülöp adott koncertet a Veszprémi Petőfi Színházban.

Balla Emőke

Ránki Dezső 1973-ban, szerezte meg diplomáját. Az 1980-as évek óta Magyarországon és külföldön egyaránt rendszeresen koncertezik feleségével, Klukon Edittel. Eljátszották a négykezes, illetve kétzongorás irodalom legnagyobb részét. Lemezre vették Erik Satie Socrate-jának kétzongorás és Liszt Via crucis-ának négykezes változatát is.

Fiúk, Ránki Fülöp 1995-ben született, nyolc éves kora tanul zongorázni, ma már a Zeneakadémián. A családot pár évvel ezelőtt a VeszprémFesten hallhatta a közönség, a Veszprémi Petőfi Színházban tartott koncertjükön az előadók ezúttal Liszt Ferenc műveiből válogattak. A Les Préludes (Előjátékok) Liszt Ferenc legismertebb szimfonikus költeménye, 1854-ben mutatták be Weimarban.

 

Ránki Dezső és Klukon Edit Liszt műveit adták elő a koncertenFotó: Penovác Károly



A hangversenyen a szerző által készített négykezes változat hangzott el a zongoraművész házaspár ihletett, nagyszerű előadásában. A nyitó darab után Ránki Fülöp Liszt Dante-szonátáját játszotta, bizonyítva kivételes tehetségét.A Karácsonyfa 1874-76 között íródott, a ciklus tizenkét darabja túlnyomó részben derűs hangvételű, rövid tételeket (köztük több, sokak által ismert és énekelt karácsonyi dallam feldolgozását, például az In dulci jubilo és az Adeste fideles című dalokat) sorakoztat egymás mellé.

A Karácsonyfa-ciklus kedves, egyszerű, bár egy-két tételében szinte impresszionista színeket felcsillantó partitúra. A két művész előadásában megszólaló karácsonyi dalok, énekek, harangjátékok a közelgő ünnepet vetítették elénk; karácsonyi hangulat hatott át bennünket. Klukon Edit és Ránki Dezső előadása valamennyiünk számára emlékezetes marad. Játékuk a legjobb gyógyír a lélek sebeire, fájdalmára. A programot odaadással figyelő hallgatóság vastapssal köszönte meg a nagyszerű művészcsaládnak a gyönyörű hangversenyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!