Kultúra

2013.10.13. 09:03

Közönségtalálkozó Szász János rendezővel

Veszprém - A Karlovy Vary Filmfesztivál fődíját elnyert A nagy füzet című filmet vetítették pénteken a Cinema City Filmünnepén. A vetítés után Szász János rendező közönségtalálkozón beszélt a film készítéséről.

Balla Emőke

Az Agota Kristof azonos című regényéből készült A nagy füzet című film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története. Egy parabola, amely arról szól, hogy a háború a gyerekek lelkében milyen pusztítást visz végbe. Szász János rendező és a fesztivál nemzetközi zsűrijét vezető lengyel filmrendező is "háború nélküli háborús filmként" jellemezte A nagy füzetet.

A film - melyet Oscar-díjra nevez a magyar jelölő bizottság - magyar-német, osztrák-francia koprodukcióban készült, teljes költségvetése 953 millió forint, ebből 423 millió forint a magyar rész.

A nemzetközi fesztiválok sikerei után a film a hazai mozikban is látható. A pénteki veszprémi vetítés utáni közönségtalálkozón a rendező a forgatás kulisszatitkaiba, a szereplőválogatás szempontjaiba avatta be a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!