Kultúra

2014.03.06. 14:55

Éjjel-nappali programbőség Pápán

Az elmúlt hét végén, a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozat keretében a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont is számos rendezvénnyel készült.

Nagy Imre

A sorozat évekkel ezelőtt a Magyar Népművelők Egyesülete kezdeményezésére indult, és egyre népszerűbb. A változatos pápai összeállítás péntektől vasárnapig várta a látogatókat.

A szervezők szándéka szerint kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt megtalálták a kedvükre való programokat, illetve cél volt az is, hogy a városban található értékek megmutassák magukat a nagyközönségnek. A pénteki nap a nyugdíjasoké volt, akik a Pedagógus Művelődési Házban farsangoltak. A vidám, zenés műsorban a nyugdíjas-egyesület énekkara, tánckara, irodalmi önképzőköre működött közre.

Grőber Csilla és Lakatos István a Kortárs-társas irodalmi találkozások aktuális beszélgetésén (Fotó: Polgár Tibor)

A „Kortárs-Társas” irodalmi rendezvénysorozat keretében szombaton Lakatos István grafikus, író volt a vendég, majd este hat órától az emeleti előadóteremben a Szó és Kép Színpad lebonyolításával improvizációs színházba, izgalmas, rögtönzéses csapatversenyre várták az érdeklődőket. Este a Speak Up zenélt a földszinti előtérben. Vasárnap a családokat invitálták a művelődési központba, hiszen délután értük volt a parádé. A hagyományos farsangi kézműves foglalkozások mellett térbeli játékok is várták őket. A délután derekán maszkabálon dőlt el, hogy ki készítette a legszebb farsangi maskarát. A családi délután zárásaként Panni és a kutyusok zenés interaktív műsora szórakoztatta a közönséget.

A kiállítóterekben Kulturális plakátok 2012 címmel válogatáskiállítást rendeztek a központ munkatársai. Az összes eseményről természetesen lehetetlenség volna beszámolni, így kiemeltünk egyet, a Lakatos Istvánnal való találkozást. A művelődési központ emeleti előadótermében Grőber Csilla, a Türr István Gimnázium magyartanára beszélgetett a fiatal szerzővel. Lakatos Istvántól megtudtuk, számára spontán jönnek az irodalmi alkotásaihoz használt különféle ötletek és témák, amiket aztán rögtön feljegyez egy füzetbe. Jelenleg egy ifjúsági regényen dolgozik, de a későbbiekben szeretne ismét képregényt készíteni. A kötetlen beszélgetésen szóba került még egyebek mellett a képregényrajzoló sokrétű alkotói tevékenysége, annak jellemzői, illetve a Dobozváros című 2011-es regénye, melyet az Év Gyermekkönyve-díjjal jutalmaztak.

 

A cél az intézmények népszerűsítése

2007-ben kapcsolódtak be a művelődési házak, közösségi terek a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozatba. 2012-ben a Magyar Népművelők Egyesülete kezdeményezésére és szervezésében Kultúrházak éjjel-nappal címmel vált önállóvá a programsorozat. Idén közel négyszáz kultúrházban több mint ezer programot rendeztek. Az esemény fővédnöke Balog Zoltán miniszter volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!