Kultúra

2014.03.06. 18:55

Álom és valóság világa - Zongor-kiállítás a megyei könyvtárban

Szellemes gondolatgazdagság és ötletesség jellemzi az egyedi technikájú, magányos éjszakai festőművészt, Zongor Gábort, akinek csütörtökön nyílt tárlata a megyei könyvtárban.

Király Ferenc

Zongor Gábor nyolc éven át volt a megyei közgyűlés elnöke, egy évig országgyűlési képviselő, majd azóta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. Noha a magát alsóságinak valló jogász, a közigazgatás és az önkormányzatok szakértője nem készült művészi pályára, gimnazista korától részt vesz kiállításokon. Jogi tanulmányai óta fest fára, deszkára. Művészetét az ikonfestészet technológiája jellemzi. A látásmódját egyedinek, groteszknek tartják.

– Az olaj- és temperafestékkel nem lehet gyorsan dolgozni, idő kell az alkotáshoz – vallja az élénk színeket használó kiállító, akinek képein az aprólékos kidolgozottság mellett megjelennek meghökkentő elemek is. Képein az álom és a valóság összekapcsolódik. Azoknak szelleme, varázsa van.

A megnyitón Szabó Andrea, művészetkedvelő játékmester egy képzeletbeli labirintushoz hasonlította a képekből összeállt tárlatot, ami egy mesés, misztikus világba kalauzol. A megjelenített pillanatok válaszutakhoz visznek, ahol aztán az ösvények és az átjárók különböző idősávokba vezetnek. A művész révén titkos helyekre kerülünk, a gondolkodtató, megfejtésre váró alkotások pedig azt sugallják: az útvesztő középpontja folyton változik. Így hát a történet bennünk alakul, lehet, zsákutcában kötünk ki, de az is lehet, hogy eljutunk a zongori világba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!