Kultúra

2014.03.31. 09:25

Pék László amatőr festő kiállítása Zircen

Pék László amatőr festő kiállítása nyílt a Szent Bernát Idősek Otthonában. A kiállítás április végéig látható.

Müller Anikó Hanga

Szanyi Zsuzsanna igazgatónő köszöntő szavai után elmondta, intézményükben folyamatosan rendeznek tárlatokat, mert a kiállított alkotások kitágítják az otthonlakók világát, a művészek nézőpontján látják az ismerős, vagy ismeretlen tájakat. Úgy értékelte, a most bemutatott képek jól illeszkednek a húsvétra készülődés, a lelki megtisztulás gondolatvilágához. Ottó Péter polgármester megnyitó gondolataiban Pék László gyermekkorát idézte, egy önvallomás részleteinek felolvasásával. Az alkotónak nehéz gyermekkora volt, a szegény családban tizenkét gyermeket neveltek, két testvérével éveket töltött állami gondozásban. A városvezető elmondta, a gyermekkor meghatározó minden ember életében, az akkor megélt élmények formálnak bennünket.

Az otthon lakói és külső érdeklődő vendégek a kiállításmegnyitón, balról a második Ottó Péter, jobbról a második Pék László (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Pék László tevékeny életet élt – városi kertészként is dolgozott és önkormányzati képviselő volt – mindig újabb tennivalókat keresett, melyek Zirc fejlődését, szépülését eredményezték. Olyan embernek ismerte meg, akinek hitvallása, jobb adni, mint kapni. Pályaválasztása is összefügg az alkotással, kertészként a természeti világ színeivel, formáival teremtett művészetet.

Az alkotó meghatódva mondta el, képeivel is kifejezi, mennyire szereti a bakonyi kisvárost, melyet ékszerdobozként említett. Végül egy, az apátságot ábrázoló képet ajándékozott az otthonnak, melyet az igazgatónő vett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!