Kultúra

2014.05.07. 11:43

Átalakulóban az irodalomfogyasztás

Pápa - Nem az a fő probléma, hogy olvasnak-e a mai fiatalok, hanem hogy ki tudják-e választani az igényes irodalmat a rendkívül bő kínálatból – vélekedik Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, író, irodalomtörténész.

Munkatársunktól

Az Így szerettek ők című köteteivel ismertséget szerző író a Kortárs-Társas Irodalmi Találkozások elnevezésű rendezvénysorozat alkalmából látogatott el Pápára, hogy egy közvetlen hangulatú beszélgetésen vegyen részt az Acsády Ignác Szakképző Iskolában.

Nyáry Krisztián 2012-ben kezdte el publikálni a Facebookon a magyar írók, költők szerelmi életéről szóló írásait, amelyek rövid idő alatt nagyon népszerűek lettek. A posztok alapján jelent meg az Így szerettek ők című könyve, melynek 2013-ban már a második része is a boltok polcaira került. A szerző a pápai látogatásán is elmondta, a magyar írók, illetve költők szerelmi életét taglaló szövegei egyáltalán nem tudományos munkák, azokat fiktív elemekkel színesítette és kizárólag szórakoztató célból írta őket.

– Nagyon sokat lehet hallani arról, hogy manapság egyre inkább visszaszorul az úgynevezett irodalomfogyasztás, főleg a fiatalokhoz nem jut el az értékes irodalom. Szerintem ez nem ennyire egyszerű kérdés, és messze nem olyan rossz a helyzet, mint ami például a könyveladási statisztikákból látszik. A fiatalokhoz igenis eljutnak az értékes irodalmi szövegek, csak más formában – állítja Nyáry Krisztián.

– Gondoljunk csak arra, hogy milyen sok igényes, jól megírt dalszöveget ismer az ifjúság. Aztán egyre népszerűbbek a különféle slam poetry rendezvények is, ahol élőben lehet találkozni a költészettel és annak előadásával. Ha valaki nem nyomtatott formában fogyasztja az irodalmat, attól még digitális formában eljuthat hozzá. Szerintem nem az a fő probléma, hogy olvasnak-e a fiatalok, hanem hogy ki tudják-e választani az igényes dolgokat – fűzte hozzá.

Mint mondta, manapság rendkívül sokféle irodalmi anyagból lehet válogatni, de nagyon nehéz megtalálni az igazán igényeset. A kommunikációs szakember kiemelte, sok múlik a pedagógusokon, a közművelődés szereplőin, akiknek nem kell feltétlenül erőltetni a régi csatornákat. Ha a fiatalság a digitális betűhöz van szokva, akkor a digitális térben kell eljuttatni hozzájuk az irodalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!