Kultúra

2014.05.21. 11:15

VeszprémFest: Világsztárok Veszprémben

A 2004-ben Veszprémi Ünnepi Játékok néven indult kulturális rendezvény igazi értéket teremt – mind helyi, mind országos viszonylatban – az igényes zene- és művészetkedvelők örömére.

Balla Emőke

A fesztivál nyaranta több napon át kínálja különböző zenei műfajok legszínvonalasabb, világhírű előadóit, legyen szó világzenéről, dzsesszről, klasszikus zenéről, operáról vagy popzenéről.

Az elmúlt években fellépett Veszprémben többek között Diana Krall, José Cura, Nigel Kennedy, Al Di Meola, Paco de Lucia, Kocsis Zoltán, Richard Bona, Herbie Hancock, Chick Corea, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Rost Andrea, Miklósa Erika, Ramon Vargas, a Gypsy Kings, Candy Dulfer, Gilberto Gil, George Benson, a Buena Vista Social Club Omara Portuondóval és Craig David. A koncertek természetes díszlete a veszprémi vár érseki palotájának barokk épülete.

A szervezők küldetése a kezdetek óta változatlan: Legyen a VeszprémFest egy vidéki végvára a világszínvonalú zenei produkcióknak, otthona azoknak a sztároknak, akik Európa és a világ színpadainak deszkáin is otthonosan mozognak.

Az elmúlt évtizedben a fesztivál Veszprémet ismertté tette, nemcsak hazánkban, de a környező országokban, Európában is. A VeszprémFest tíz év alatt legendává, fogalommá vált, sokan várják a következőt, készülnek, tervezik szabadságukat.

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója a jubileumi év kapcsán kiadott, az elmúlt tíz évet összefoglaló, a Veszprémben járt világsztárokat bemutató kiadványban így fogalmaz:

„2002 nyarának egy kellemes délutánján, a város lugasos kerthelyiségében fröccsözgetve egy zenész barátom mesélte, hogy látta Pavarottit Ausztriában egy nagyjából ezerfős székesegyházban énekelni. Még meg is lepődött, hogy a Mester ilyen kis helyeken is fellép.

Nem túlzás, ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Ekkor már érett, és egyre határozottabban körvonalazódott a gondolat, hogy a Szentháromság tér, a veszprémi vár főtere valójában egy barokk amfiteátrum, ami szinte kiált a nemzetközi színvonalú zenei és színpadi produkciókért.”

A prémium zenei fesztivált idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg. Tizenkét-tizenháromezer látogatót várnak a VeszprémFest nagyszínpadi produkcióira, tizenöt-húszezer embert az Óváros téri Rozé-rizling-jazz napokra. A nagyszínpadi programokat július 15. és 20. között szervezik. A fesztivált július 15-én a mali énekes, Fatoumata Diawara és a kubai zongorista, Roberto Fonseca transzatlanti találkozója nyitja, július 16-án a grúz származású brit énekes, dalszerző, zenész Katie Meluát köszöntheti a közönség, először Magyarországon. A belga származású zenekar, a Vaya Con Dios közel harmincéves pályafutása alatt több mint negyven országban koncertek százait adta, az együttes Veszprémbe is a legnagyobb slágereit hozza július 17-én. A The Brand New Heavies a londoni acid dzsessz képviselője, tavaly ünnepelte huszonöt éves fennállását, Veszprémben július 18-án hallhatja a közönség, július 19-én pedig a szenegáli Youssou Ndour koncertezik a fesztiválon, aki politikai szerepvállalása miatt három év kihagyás után most tér vissza a zenéhez. A VeszprémFest zárónapja, július 20-a, a magyar jazz napja; szeretnék hagyománnyá tenni, hogy az immár ötéves múltra visszatekintő programnak a veszprémi fesztivál ad otthont. A hat órától éjfélig tartó koncertsorozaton fellép a Pátkai Rozina Sextett, Kőszegi Imre, Borlai Gergő, Kaltenecker Zsolt, a Modern Art Orchestra és Horváth Charlie. A Rozé-rizling- jazz napokat július 14. és 22. között rendezik az Óváros téren, naponta három koncerttel, a kolostorban pedig a „nagy generáció” képviselői, Sebestyén Márta, Somló Tamás, Dés László és Karácsony János várják az érdeklődőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!