Kultúra

2014.06.10. 16:40

Kertek és kerítések - Ircsik Vilmos új novelláskötete

Az idei könyvhétre jelent meg a Veszprémben élő író, műfordító, Ircsik Vilmos legújabb kötete a Magyar Napló Kiadónál.

Bartuc Gabriella

A közel ötszáz oldal terjedelmű Kertek és kerítések a városlődi születésű szerző összegyűjtött novelláit és elbeszéléseit tartalmazza, amelyek közül néhány korábban már rangos irodalmi díjakban részesült, néhány pedig most lát először napvilágot.

A több motívummal lazán összefűzött és időrendi sorrendbe szerkesztett művek 1945-től napjainkig átfogó képet nyújtanak a magyar világról, benne a maga lelki, erkölcsi harcait vívó emberrel. Az időrendi megszerkesztettség jegyében a kötet első darabjai a szülőföld mikrovilágában játszódnak, majd az események színhelye egyre táguló körökben a nagyvárosba, a világba tevődik át, egy kisregény és egy novella pedig az idő kereteit kitágítva a történelmi múltba tekint vissza.

Ircsik Vilmos a könyvhét több rendezvényén és helyszínén is dedikálja a Kertek és kerítéseket (Fotó: archív)

A gyűjteményes Kertek és kerítések után még idén elkészül a szerző ugyancsak gyűjteményes esszékötete is. Ebbe egyrészt a legkülönbözőbb helyeken Kortárs, Magyar Napló, Hitel, Napút, Új Horizont, Agria, Polisz megjelent, és a klasszikus, illetve a mai magyar irodalom jeles alkotóiról, többek között József Attiláról, Márai Sándorról, Kalász Mártonról, Oláh Jánosról, Mezey Katalinról, Fenyvesi Ottóról, másrészt a világirodalom témakörében írt tanulmányai kerülnek. Ez utóbbiak túlnyomó többségét Ircsik a Nagyvilágban publikálta, amelynek immár két éve ő szerkeszti német és orosz irodalmi rovatát. Az esszékötettel párhuzamosan készül újabb elbeszéléskötete is, amelynek címadóul szánt novellája, a Sétálóidőn a Hitel augusztusi számában jelenik meg.

A Kertek és kerítéseket Ircsik Vilmos a könyvhét több rendezvényén és helyszínén is dedikálja. Így június 13-án, pénteken Veszprémben, a Kossuth utcán, majd június 14-én, szombaton Budapesten, a Vörösmarty téren, a Magyar Napló pavilonjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!