Kultúra

2014.06.25. 12:35

Operaest: minden, ami olasz

Veszprém - Az elmúlt hét végén három veszprémi civil szervezet fogott össze, hogy tagjaik a Buhim Völgyi Szalonban meghallgathassák a Bolognából érkezett művészeket. Domenico Menini tenor és kísérője, Denis Biancucci felejthetetlen estével ajándékozta meg a szépszámú közönséget.

G. Takács Mária

Három civil szervezet, a Buhim Völgyi Baráti Kör, a Buhim Völgyi Szalon Kulturális Egyesület és a Polgári Társaskör közös meghívására érkeztek Veszprémbe az elmúlt hét végén az olasz művészek. Dr. Bősze Ferenc házigazdától a köszöntő után megtudtuk, hogy nem mindennapi körülmények között talált a két kitűnő előadóra. Egy celldömölki rendezvényen látták és hallották a népszerű operaslágereket egyéni stílusban előadó bolognai párost. A celldömölki polgármester közbenjárásával sikerült őket a veszprémi koncertre meghívni.

Domenico Menini tenor és kísérője, Denis Biancucci felejthetetlen estével ajándékozta meg a közönséget (Fotó: Penovác Károly)

 

Az átható, rendkívül energikus hangú, a fiatalabb korosztályt képviselő tenort, Domenico Meninit billentyűsön Denis Biancucci zseniálisan kísérte. Műsorukba többségében az olasz operairodalomból jól ismert, klasszikus operaáriákból válogattak. A kellemes nyárestét a csodálatos kert, a szabadtéri környezet tette varázslatossá. Az elő-adók igazi olaszos átéléssel, magas színvonalú zenei igénnyel készültek a baráti közösség estjére. Műsorukat 18. századi olasz zenével kezdték, majd a szerzők sorában többek között Mascagni, Verdi, valamint egy velencei szerző érzelmes darabja szerepelt. Az előadást nemcsak a meghitt környezet, Domenico Menini fantasztikus, kiművelt hangja, hanem kiváló humora tette emlékezetessé. A klasszikusokat temperamentumos, modern formában varázsolta a közönség elé, mintegy korszerűsítve az örökzöld operaáriákat, olykor humoros elemekkel megtűzdelve nem- csak elénekelte, de el is játszotta a szerepeket. Menini egyéni előadásmódjával mini showműsort adott, gyakran a közönséget is aktivitásra sarkalva. Mindebben Denis Biancucci méltó partnere volt. A műsor második részében az operaműfajt a jazz irányába terelték, sajátos előadásmódot és hangzásvilágot teremtve. Több ismert, népszerű mű hallatán időnként a közönség is dalra fakadva adott visszajelzést hangulatáról.

Az előadóművészekkel az előadást követő baráti vacsora alkalmával beszélgettünk. Emberi nyitottságuk, közvetlenségük, kedvességük egyszóval minden, ami olasz tette őket a színpadon kívül is nagyon szerethetővé.

Megtudtuk, hogy két éve járják Európa legszebb helyszíneit a műsorukkal, 2013-tól Magyarországon is többször szerepeltek. Őszinte elragadtatással említették legutóbbi koncertjük helyszínét, a keszthelyi Festetich-kastélyt. Szenvedélyes örömmel meséltek a magyar közönség részéről megnyilvá-nuló forró szeretetről, örömmel fogadták a veszprémi meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!