Kultúra

2014.11.14. 15:31

Portrék és tájképek - Kiállítás Mező Lászlóné munkáiból

Olaj- és pasztellképek, grafikák – másfél évtized alkotói tevékenységet foglal össze a Visszatekintés című tárlat. A pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont emeleti előterében Mező Lászlóné portré- és tájképfestő munkáiból látható kiállítás.

Varga Bea

Amint a színes pasztellkréta-készlet kinyílik, rögtön egy másik világban érzem magam. Az öröm, hogy rajzolok, a világot is átlényegíti számomra. A külvilág ilyenkor megszűnik zavaró körülményeivel, csak az alkotás köti le a figyelmemet, és teljesen megnyugszom – ezt fogalmazta meg Mező Lászlóné azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent számára az alkotás. Gondolatait a tárlat megnyitása alkalmából Kiss László művésztanár tolmácsolta. Mező Lászlóné, Julika képeire sokan voltak kíváncsiak: barátok, rokonok, ismerősök, a pápai képzőművészeti élet több képviselője is jelen volt a tárlat nyitóünnepségén.

Mező Lászlóné nyugdíjba vonulása után fogott kezébe festőecsetet. Valójában akkor – sok évtized után – visszatért nagyon szeretett tevékenységéhez, hiszen egykoron, még lovászpatonai fiatal lánykaként, szívesen ült festővászon elé. Gimnazistaként A. Tóth Sándor festőműhelyébe járt, de jöttek a tevékeny felnőttévek, és a mindennapok háttérbe szorították az igen kedvelt tevékenységet. 15 évvel ezelőtt azonban újra ecsetet és ceruzát vett kezébe, és rátalált új mesterére, Horváth Lajos festőművészre, akitől rajzszakkörein nagyon sokat tanul. Emellett minden évben részt vesz a pápai képzőművészek nyári szabadegyetemén is.

Mező Lászlóné legszívesebben portrékat készít. Kiállítása december 7-ig látogatható a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpontban (Fotó: Varga Bea)

– Legjobban portrézni szeretek, számomra az a legérdekesebb. Jó érzés, mikor a modellemnek tetszik a kép, amit róla készítettem – fogalmazott. A portrék mellett Julika szívesen fest tájképeket is, az elmúlt nyarakon a torockói művésztáborban vett részt, az ott készült képek is láthatók a kiállításon. – Az a táj egy csoda, Torockón annyi téma van, hogy talán még száz évig sem fogynék ki belőle. De Pápán is szívesen alkotok, azonban a pápai táj- és városképeket általában elajándékozom – mondta az alkotó.

Mező Lászlóné realizmusának biztosítéka, hogy a természeti látvánnyal ihletett kapcsolatba kerülve fogalmazza meg a látvány neki legjobban tetsző oldalát. Julika úgy tárja elénk festői élményeit, hogy nem kell külön kulcs a képekhez, mindenki első ránézésre tisztában van a festő által tolmácsolt természeti látvány szépségével – így fogalmazott a kiállítás megnyitóján Kiss László művésztanár. A kiállítás-megnyitón Illés Csaba gitáron zenélt. A tárlat december 7-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!