Kultúra

2014.12.26. 12:30

A közönségdíj a legkedvesebb

Ajka - Büszkék a városra, és a város is büszke az Ajkai Bányász Fúvós Egyesület és Mazsorettcsoport tagjaira, akik a megyei Prima Primissima verseny közönségdíjával tértek haza.

Penk Tímea

Szücs Krisztián, a fúvószenekar vezetője és karnagya elmondta, hogy az együttes a megalakulása óta eltelt kilencven év alatt számos elismerést és kitüntetést szerezett, de a mostani közönségdíj különösen fontos számukra.

- Mivel a közönség szavazott ránk, ez méltó visszaigazolás nekünk, hogy van értelme a tevékenységünknek. Természetesen a többi díj is nagyon értékes, de az, hogy mi a közönség akaratából kaptunk kitüntetést, ez nagyobb színt visz a díjba - fogalmazta meg Szücs Krisztián.

A helyi művelődési központ terjesztette fel a fúvószenekart a díjra, a jelölteket egy tíztagú kuratórium értékelte. Zeneművészet kategóriában indultak az ajkai fúvósok, de közönségdíj kategóriában nyertek. A gálán egy műsorszámmal is tiszteletüket tették.

- A zenekar tagjai nagyon örültek az eredményes szereplésnek, minden díjnak mindig örülünk. Az idén például az országos szakszervezetek nívódíját is megkaptuk, korábban a bányász szakszervezet nívódíját nyertük el. Egyre rangosabb az együttesünk díjak tekintetében is - számolt be a karnagy.

Az elismerések további biztatást és célok kitűzéstét jelentik. Az ajkai fúvósok januártól megduplázzák a próbáikat, hetente kétszer találkoznak majd, hogy megfelelően felkészüljenek a farsangi koncertre.

 

- Februárban lesz egy nagykoncertünk, és mivel egyre nagyobb az érdeklődés a fúvószenekar iránt, egy nyilvános főpróbát is tartunk. Nem egyszerű farsangi koncert lesz, hanem eljön a Magyar Fúvószenekarok Országos Szövetségnének (MAFUSZ) az elnöke is, aki a zenekart minősítő zsűri elnöke lesz - nyilatkozta Krisztián.

Az Ajkai Bányász Fúvós Egyesület és Mazsorettcsoportot könnyűzene kategóriában minősítik. Ez a tagok számára is visszaigazolást jelent, hiszen az országos színvonalban el tudják helyezni magukat. A farsangi koncerten jelmezbe öltözve lépnek fel, hogy megjelenésükkel is fokozzák a hangulatot.

- Főleg új, illetve néhány régebbi könnyűzenei darabot adunk majd elő. Igen jelentős az együttes kottaállománya, mindig találok valami újat, amit érdemes áthangszerelni, hiszen a múlt század közepéhez képest sokat változott a zenekar összetétele és hangszerei - mondta a karnagy.

A fúvósok körülbelül harmincan lépnek fel, de régi tagokat is néha felkérnek kisegítőnek. Mazsorettes lányok két évtizede csatlakoztak a zenekarhoz, jelenleg több mint tízen vannak. A zenekar legfiatalabb tagja 12 éves, a legidősebb már elmúlt hatvan, de generációs problémák nem fordulnak elő.

- Zenekarunknak nincsenek szponzorai, csak a város támogat minket. Rendszeres szereplői vagyunk a helyi programoknak. Nyáron egy nagyszabású kórusest lesz Ajkán, amelyre minket is felkértek kísérőnek, illetve Székelykeresztúrra is hivatalosak vagyunk, a testvérvárosunk zenekarának százéves jubileumi műsorára - büszkélkedett Szücs Krisztián, aki a fúvósegyüttesre fordított munkáin kívül a zeneiskola tanára és könnyűzenész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!