Kultúra

2014.12.08. 20:05

Színek a roma kultúrából címmel nyílt kiállítás

Veszprém - Múltunk és jelenünk, színek a roma kultúrából címmel nyitottak kiállítást a minap a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság aulájában.

Kovács Erika

A Veszprémi Rendőrkapitányság, a Pápai Rendőrkapitányság, a Nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület együttműködésével nyitották meg a tárlatot, amely bemutatja a roma kultúrát, népviseletet, szerszámokat, hangszereket. „Törekvésünk, hogy a különböző kulturális, ismeretterjesztő és sportrendezvényeken alkalmat adjunk a rendőrség dolgozói és a roma lakosság számára egymás megismerésére" – mondta Ipsits Csaba, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője. Az eseményt üdvözölte Beverly Fault, az angol rendőrség bevándorlási csoportjának képviseletében. Az angol rendőrtiszt és kollégája, Stephen Edser idén másodszor érkezett megyénkbe tapasztalatcserére, különös tekintettel az idegenforgalomra, a közbiztonságra.ű

A rendezvényt roma zenei műsor tette emlékezetessé: Rupa Éva énekelt, Szórádi Dzsennifer táncolt. Fotó: Penovác Károly

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese a rendőri pálya előnyeiről beszélt, majd a meghívott roma fiataloknak levetítette azt a filmet, amiben Oláh Gergő énekes szerepelt. A Veszprémi Rendőrkapitányság kerékpárt adományozott a Nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak, azzal a céllal, hogy a gyerekek megtanulják a biztonságos közlekedést a kétkerekű járművön. Töreki Sándor Veszprém megyei főkapitány és Ipsits Csaba kapitányságvezető ajándékot adott át Kandikó Ritának, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület vezetőjének, Rupa Évának, a Nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének és az angol rendőröknek.

A kiállítás után a Veszprémi és Pápai Rendőrkapitányság rendőrei harminc roma származású diáknak tartottak vetélkedővel egybekötött kapitányságlátogatást a megyeszékhelyen. Bemutatták nekik a rendőrség épületét, technikai eszközöket, fegyverzetet, szolgálati gépkocsikat. A fiataloknak Kalányos Kitti, a Veszprémi Rendőrkapitányság járőre beszélt a rendőri pályáról, a lehetőségekről. A rendezvényt roma zenei műsor tette emlékezetessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!