Kultúra

2015.02.04. 07:37

Kész, ez a film kinyírt! – Az interjú (The Interview)

Miért van az, hogy bizonyos vígjátékokban, még ha egyszerűek is mint a faék, sikerül megtalálni az egyensúlyt, míg másokban az alpáriság mindent legyűr? Az interjút egy jelentősebb összegért sem nézném meg újra. Zsibbasztó, fárasztó, béna, kínos.

Horváth Gábor

Rezümé

Nagy botrány övezte Az interjú című film elkészülését. Az észak-koreai diktátort, Kim Dzsong Unt kifigurázó mozi miatt (legalábbis a hírek erről szóltak) hackertámadás érte a Sonyt, amely komoly anyagi károkat szenvedett. A mozik beijedtek, nem tűzték műsorukra, s ezzel a „betiltott” film népszerűsége az egekbe szökött. Hozzátesszük, látatlanul.

A sztoriról annyit, hogy egy amerikai szórakoztató televíziós show népszerű műsorvezetője (James Franco), valamint producere (Seth Rogen) egy véletlen folytán lehetőséget kap arra, hogy pályafutása során egyszer egy komoly anyagot is letegyen az asztalra. Interjút készíthetnek a félelmetes és rosszhírű Kim Dzsong Unnal, a helyszín pedig Észak-Korea.

Főszereplők: Seth Rogen, James Franco, Randall Park.

Rendező: Seth Rogen, Evan Goldberg.

Számítottam rá, mégis váratlanul ért

Mielőtt nekiültem volna a filmnek, némi utána olvasást követően, alaposan felvérteztem magam. Felvettem a durva káromkodások, az altesti viccek és „szakadékrossz” poénok elleni virtuális páncélomat. Komolyan rákészültem arra, hogy erre a másfél órára levetek némi jó érzéket és kikapcsolom az undor és megbotránkozás mérőmet. A támadás így nem ért váratlanul, de végül minden védőfelszerelésem leamortizálódott benne. Plusz az agyam is. Persze csak saját magamat okolhatom, hiszen kicsit engem is elvitt a film körüli felhajtás, ami vagy a legjobb gerillamarketing, amit ember valaha is kitalálhatott, vagy Kim Dzsung Un tényleg maga a modern sátán.

A faék, a balfék és a diktátor

A mozi egyik főszereplője, az amerikai Hajdú Péter az ázsiaiakkal kapcsolatban körülbelül azon a szinten áll, hogy sárgák és furán makognak, szakmailag zokni, de az élet más területein sem tör komolyabb magasságokba. Társa és barátja nagyon is törne, mert ő okos és profi (bezony), és többre vágyik szellemileg és szakmailag. A koreai interjú épp kapóra jön, nosza készítsünk műsort a világ egyik leggonoszabb diktátorával, az USA aktuális főellenségével, aki egyébként nagy rajongója ennek egy amerikai tévéshownak (?). A történet innentől halad a maga útján, ami körülbelül egyet jelent főhőseink mély-kulturális vesszőfutás-sorozatából. Az interjú csak egy-két jó poén erejéig tud villanni, amúgy végig ott ragad az izzadtságszagú és vérciki vígjátékok legalsó polcán, épp ahová való.

Hol van ez A diktátorhoz képest?

Az interjú több okból is gyenge, ráadásul fárasztó és olykor kínos is: üresek a poénok, bénák a szlengek (angolul és magyarul egyaránt), erőltetettek a karakterek. Ha körülnézünk a hasonló témájú és műfajú filmek között, és mondjuk összehasonlítjuk ezt a mozit A diktátorral, akkor Az interjú még inkább leértékelődik. Pedig Sacha Baron Cohen sem ment a szomszédba egy kis alpáriságért. És mégis, ég és föld a különbség. Hogy ezt mi adja? Azon kívül, hogy A diktátor kifejezetten eredeti és vicces volt, nem mellőzte a komolyságot, valamint azt a leheletnyi, de nagyon is érzékletes önkritikát, ami Az interjúban nyomokban sincs meg.

 

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/2.

Fíling: 10/1.

Karakterek: 10/1.

Összesítve: 30/4.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!