Kultúra

2015.04.24. 18:44

Elveszett illúziók - A vörösiszap katasztrófa társadalmi hatásai

Budapest - Bartal Anna Mária és Ferencz Zoltán A vörösiszap katasztrófa társadalmi hatásai címmel megjelent, szociológiai felmérésen alapuló kötetét korszakalkotó, hiánypótló munkának nevezte Lehel László, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Osváth Sarolta

Az Argumentum Kiadó és az MTA Társadalomtudományi Kutató Intézetének csütörtöki könyvbemutatóján részt vettek a devecseri önkormányzat volt vezetői (Toldi Tamás polgármester és Kovács László alpolgármester), valamint Bendes István, jegyző is, mivel a katasztrófa társadalmi határvizsgálata az önkormányzat támogatásával valósulhatott meg.

- Hazánkban nincs gyakorlata a katasztrófák társadalmi hatásvizsgálatának - mondta el lapunknak Bartal Anna Mária, a felmérés eredményeit bemutató elemzés egyik szerzője. - A 2013-ban 180 közvetett és 180 közvetlen károsult megkérdezésén alapuló elemzéssel az volt a célunk, hogy egyrészt bemutassuk a katasztrófa-beavatkozásban részt vett szervezetek tevékenységét, ennek megítélést, a károsultak helyzetét, valamint a humanitárius segítségnyújtás illetve a közösségi célú fejlesztések hatásait.

A devecseri résztvevők, Bendes István, Kovács László, Toldi Tamás és Lehel László a kötettel Fotó: Bebes Mátyás

Másrészt arra törekedtünk, hogy feltárjuk azokat a problémákat, konfliktusokat, amelyek a katasztrófa-beavatkozást követték és a széles közönség előtt rejtve maradtak, de mindenképpen fordulópontot jelentettek a hazai rendkívüli események kezelése és a civil segítségnyújtás történetében hangsúlyozta Bartal Anna Mária.

- A kötet fontos látlelet a magyar társadalomról, mindenkinek el kell olvasnia, aki kicsiben vagy nagyban az ország jövőképét alakítja -   hangsúlyozta könyvajánlójában Antal Z. László, az MTA intézetének tudományos főmunkatársa. Utalt rá, hogy a szerzők több kritikai véleményt is megfogalmaztak, például azt, hogy a rendkívüli helyzetek kezelésében a katasztrófavédelem a fizikai és biológiai szükségletek biztosítására korlátozódik, a trauma egyéni és közösségi feldolgozásához hiányzik a lelki támogatás. A közösség újjáépítése sem fejeződött még be, mert nincs meg hozzá a megfelelő támogatás. A hatásvizsgálat tanulságai a jövőre nézve figyelmeztetőek: az emberek Kolontár után is a sebezhetetlenség illúziójában élnek, holott minden településnek fel kellene készülnie többek között a szélsőséges időjárás okozta vészhelyzetekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!