Kultúra

2015.07.22. 18:42

Prímást választottak - Az Anna-bálhoz kötődve tartották a versenyt

Balatonfüred - A 100 Tagú Cigányzenekar prímása lett az egyik nyertese az Anna-bálhoz kötődő idei prímásversenynek. A Lavotta János cigányprímásversenyt 2013 óta rendezik meg a nagy múltú bál előtt.

Prevics Éva

Sárközi József és Danyi Richárd megosztva kapta idén a Lavotta János cigányprímásverseny első helyezettjének járó elismerést. A díjjal komoly pénzjutalom jár.

Mindketten fiatalemberek. Sárközi József a 100 Tagú Cigányzenekar legfiatalabb prímása és a Roma Hungaricum Állami Művészegyüttes tagja. A Naplónak elmondta: ötéves kora óta zenél, a hegedű mellett zongorán és brácsán is játszik. A budapesti zenész úgy érzi, valódi kihívás volt számára a balatonfüredi verseny, az eredménynek pedig nagyon örül.

A verseny másik első helyezettje, Danyi Richárd szintén a tehetségéből él. Nyolcéves kora óta
zenél, főleg hegedűn játszik, de a zongorát és a gitárt is megszólaltatja.

A budapesti fiatalember lapunknak úgy nyilatkozott: sokat készült a versenyre, igaz, az utolsó napokban már nem tudott gyakorolni, ugyanis éppen öt nappal ezelőtt született meg kisfia.

Az idei Lavotta János cigányprímásversenyt Sárközi József és Danyi Richárd nyerte meg. Fotó: Penovác Károly

A megmérettetésre 35 év alatti, klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök jelentkezhettek. Tíz induló volt. Minden prímásnak egy kötelező és egy szabadon választott versenyszámot kellett előadnia. A verseny második helyezettje Balázs Tamás és Varga Jenő lett, harmadikok Berki László és Horváth Jenő . A különdíjat, egy 1932-ben Zsiga László roma hegedűkészítő által al-kotott mesterhegedűt Tordai Zoltán kapta. A díjazottakat a verseny zsűrijének elnöke köszöntötte a Kisfaludy Galériában. Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása elmondta: nagyon egységes volt a mezőny, sok fiatal tehetséget fedeztek fel.

A város a Hagyományok Házával közösen szervezte a prímásversenyt. Az esemény fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt. A verseny díjazottjai este gálakoncertet adtak a balatonfüredi Gyógy téren.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!