Kultúra

2015.08.15. 09:27

Für Anikó kitalált világa

Két lemezének dalaiból válogatott Für Anikó Kitalált világ című estjén a Dubniczay-palota udvarán.

Balla Emőke

Für Anikó színművész neve sokak számára lehet ismerős, akár színházi, akár szinkron szerepei miatt. Számtalan előadás és film után azonban egy másik oldaláról ismerheti meg őt a közönség. 2006-ben jelent meg első nagylemeze, Nőstény álom címmel, amely egyfajta önvallomás. "Női zenei önéletrajz, szubjektíven objektív megszólaltatásban", ahogyan ő fogalmaz. A dalok szövegét Bereményi Géza írta, a zenét Hrutka Róbert szerezte. Így történt ez a második alkalommal is, a 2010-ben megjelent Kitalált világ című album esetében, Bereményi költészete remekül illeszkedik Hrutka Róbert jellegzetes, eredeti zenéjéhez.

A két lemezről hallhatott dalokat a Városi Művelődési Központ által szervezett Zenélő udvar programsorozat közönsége péntek este, Hrutka Róbert (gitár) és Kalmus Felicián (cselló) kíséretével. Szabó Edit, Apám lánya, Csengő, Mese, Szerelmes dal, Budapest, Londonban, Karácsonykor egyedül, Nőstény álom, Kitalált világ. A dalokat összekötve mesélt az előadó, élvezetesen, hangulatosan. Elmondta, hogy kétszer fellépett a veszprémi Utcazene fesztiválon, de a várban mostanában nem járt, és csak ámul, csodálja annak szépségét. Mesélt arról, hogy gyerekként bátortalan volt és "bátorságleckéket" kellett vennie, arról, hogy rajtunk múlik, miként élünk az élet adta lehetőségekkel. Énekelt Budapestről, ami a dal szerint esőben és hóban szép. Ő jobban elviseli a hideget, mint a mostani rekkenő hőséget. Londonban tavaly járt először, tetszett neki a város. Sok dal szól a szerelemről, párkeresésről, hálószoba titkokról - korhatár nélkül -, ő is válogatott közülük, a szerelem kifogyhatatlan téma. Azt mondta, a két lemez huszonkét dalát egyformán kedveli, barátai, kollégái közül mindenki másikat.

A dalok között, melyben egy francia sanzon is elhangzott, Für Anikó színészi képességeit, tehetségét is megcsillantotta. Hangulatos, különleges atmoszférájú este volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!