Kultúra

2015.09.10. 11:09

A dráma nem azonos színházzal - A művészeti oktatásról téves elképzeléseket fogalmaznak meg

Ajka - A drámapedagógia komplex oktatási-nevelési forma. A tanuláshoz egyszerre használjuk a szabályjátékokat, a mozgásos feladatokat, illetve a játék felszabadító erejét - foglalja össze munkáját Komáromi Sándor művészeti vezető, a Tereszterion Színházi Műhely vezetője.

Penk Tímea

A 38 éves fiatalember több mint tizenöt éve vezet diákszínjátszó csoportokat főleg Ajka, Pápa és Veszprém térségében.

- Nagy öröm számomra, hogy az alaptantervben ismét szerepel a dráma, csak az a baj, hogy kevés a megfelelően képzett tanár. Nem mindenhol tudják, hogy a dráma nem azonos a színházzal, sem pedig az irodalommal. Színházi műhelyünk sokféle módon ajánl segítséget az iskoláknak - mondta Komáromi Sándor, aki tavalyelőtt Herczeg Diánával együtt a pécsi Eck Imre Alapfokú Művészetoktatási Intézmény keretében indított csoportokat általános iskola negyedik osztályától egyetemista korig.

Az ajkai drámapedagógiai képzés iránt érdeklődő szülőknek és gyerekeknek tájékoztatást tartottak a művészeti iskola tanárai: balról Herczeg Diána, jobbról Komáromi Sándor Fotó: Penk Tímea

- Diákjaink az iskola színjátékszakos tanulóivá válnak, és az alapképzésről bizonyítványt kapnak. A foglalkozásokat péntek délutánonként tartjuk a művelődési ház József Attila utcai épületében, 12-15 fős csoportokban foglalta össze Komáromi Sándor az oktatás legfontosabb tudnivalóit. Elmondta, hogy sokan félreértik, illetve téves elvárásokat fogalmaznak meg a dráma- és színjátékszakos képzésről.

- Az egyik tipikus félreértés, hogy aki drámára jár, annak jónak kell lennie magyarból, illetve versmondásból. Ezzel ellentétben sok olyan hallgatónk volt, akiből neves informatikus lett. Igaz, arra is volt példa, hogy egy diszlexiás gyerek itt két nap alatt megtanulta a szövegkönyvet - mondta a művészeti vezető. Hozzátette, hogy ez egy másfajta tanulási terület, más módszerekkel és máshogyan is jön létre a közösségi élmény, nem úgy, mint egy tanórán. Itt játszanak, ebből egy kis ízelítőt is bemutatnak szeptember 14-én délután négy órától a vmk József Attila utcai drámatermében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!