Kultúra

2015.09.18. 18:07

Piknikezve alkottak

Magyarpolány – Festők, grafikusok és szobrászművészek gyűltek össze a faluban, hogy nemzetközi elismerést szerezzenek az Európa Nosztra-díjas településnek. Hat művész tíznapos nemzetközi alkotótáborban készített munkáiból nyílt kiállítás pénteken a községben.

Penk Tímea

Az Ajkai Grafikai Műhely alkotótábora már nagy hírnévre tett szert, de szobrászatra az idén először adódott lehetőség a Magyar Művészeti Akadémia pályázatnak köszönhetően. A Munkácsy-díjas Diénes Attila szobrászművész otthonában és műhelyében készültek el a műalkotások, a  művészek a táborban készített munkáik másodpéldányokat ajándékozták a falunak.

A nyári nemzetközi bronzöntő alkotótábor kiállításának a megnyitóján Grőber József polgármester köszöntötte a vendégeket, és megköszönte a tábor létrehozásában közreműködők segítségét. Elmondta, hogy a községben sok művész él, akiknek a munkáit érdemes minél szélesebb körben bemutatni.

Csabai Tibor szobrászművész ismertette az alkotótábor létrejöttének körülményeit és céljait. Kiemelte a hazai és a határon túli magyar művészek munkásságának a megismerését és a tapasztalatcserét.

- Célunk továbbá, hogy Magyarpolány, ez az Europa Nosztra-díjas falu hosszú távon nemzetközi elismerést szerezzen és ismerté váljék a művészvilágban - mondta Csabai Tibor. A szobrászművész Francois Morellet francia művészeti teoretikus szavait idézte: a kiállítás olyan, mint a piknik, ahol az ember azt eszi, amit magával hozott.

- A kortárs művészet igényli a piknik hangulatot, a hozott dolgok fontosak, a bennük lévő értékítéletek, sejtések, megbizonyosodások adják az asztalra a sót, a kenyeret és a bort, e nélkül az egész íztelen és kiábrándító lenne - fogalmazta meg Csabai Tibor. Hozzátette, hogy a nyári táborban mindenki kirakta a maga sóját-borsát, kenyerét és szalonnáját, s láthatólag bor is került az asztalra, hogy együtt kóstolgassák.

Diénes Attila és Csabai Tibor munkáin kívül a budapesti Elekes Károly és Gaál Tamás, valamint a zalaegerszegi Nemes László és a sepsiszentgyörgyi Petrovits István alkotásai láthatók a magyarpolányi kiállítóteremben. A tárlat megnyitóján Sulyok Boglárka, Novák Eszter és Némedi-Varga Blanka furulyázott, Takács Debóra verset szavalt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!