Kultúra

2015.10.29. 17:11

A kavicsfogú álteknőstől a cápafogakig

Veszprém – Laczkó Dezső kiváló kutató, tudóstanár volt, elkötelezett, szisztematikus gyűjtő, aki számos területen alkotott maradandót – fogalmazott Brányi Mária alpolgármester a 110 éves a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum geológiai gyűjteménye című kamarakiállítás megnyitóján a Laczkó Dezső Múzeumban.

Kutasi Zsófia

Az alpolgármester elmondta, Laczkó Dezső geológiai, paleontológiai munkássága egyaránt kiemelkedő. A tudós, piarista tanár a Laczkó Dezső Múzeum alapítója és első igazgatója volt, közel kilencezer darabos geológiai gyűjteménye alapozta meg a zirci Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának geológiai gyűjteményét. A ma két önálló múzeum 1972-ig egy intézmény volt, a leletanyag Veszprémben kapott helyet, a zirci kiállítási anyag így most hazatért. Brányi Mária köszöntőjében kifejtette, Laczkó Dezső számos területen alkotott maradandót, Veszprémet egész életével gazdagította, mint mondta, a tudós tanár életén túl is, mindörökké tanít.

S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója kiemelte, a tudós születésének százötvenötödik évfordulója alkalom arra, hogy a gazdag, változatos életpályára is emlékezzünk. Laczkó Dezső kortársai szerint szigorú, de igazságos volt tanárként, a múzeum első igazgatójaként munkássága felbecsülhetetlen.

Kutasi Csaba, a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának igazgatója elmondta, a kiállítás bemutatja, az elmúlt száztíz év alatt hogyan tízszereződött meg az értékes leletanyag, amely az ismeretterjesztés mellett a közművelődést is szolgálja, ezért is fontos, hogy megőrizzük azt a következő generációk számára is.

A gyűjtemény nagy része őslénytani anyagot tartalmazott, többségét a Jeruzsálem- hegyi kőbányák ősmaradványai szolgáltatták, melyek között olyan világhírű leletek is voltak, mint a kavicsfogú álteknős maradványai, amelyet később biztonsági okok miatt a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet múzeumába szállítottak. Ezeken kívül a gyűjtemény olyan ritkaságokat is tartalmaz, amelyek mostanában nem kerültek elő a Bakony hegység területéről: többek között óriás cápafogak, nagyméretű miocén kagylók és ritkaságnak számító csigaházak.

A kiállításmegnyitón Katona Lajos Tamás geológus főmuzeológus, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!