Kultúra

2015.10.29. 19:36

Kilencvenöt évnyi tudás

Várpalota – Egy műhely, három nemzedék címmel nyílt meg a könyvtárban a Schmidt és Kovács üveges- és képkeretező-műhely 95 éves történetét feldolgozó kamarakiállítás.

Szabó Péter Dániel

– Kilencvenöt esztendővel ezelőtt, 1920-ban nyitotta meg id. Schmidt Ferenc üzletét Várpalotán, akkor még mint üveg-, porcelán- és zománcedény kis- és nagykereskedés, kerékpárgyári lerakat, valamint üvegező-, képkeretező-műhely. A mai Táncsics Mihály utcában működött az üzlet egészen az 1960-as évekig, amíg a korabeli éra kisajátításai a földdel egyenlővé nem tették. Később aztán, a nyolcvanas években a 8-as főút melletti épületet is lebontatta a városi tanács, tehát a jelenlegi a harmadik telephely, ahol működik a férjem, Kovács György által vezetett vállalkozás – idézte fel a kisiparoscsalád nehézségekkel is tűzdelt, kalandos élettörténetét Kovácsné Schmidt Gabriella.

Kovácsné Schmidt Gabriella (jobbra) mesélt nagyapja, édesapja és férje munkájáról a könyvtárban nyílt kiállításon
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Nem szabad azonban a Schmidt család 95 évét puszta szenvedéstörténetként felfogni, hiszen a műhely ma is megvan. Túlélt 95 évet, ami nem sok hasonló vállalkozásról mondható el Magyarországon – összegzett a könyvtár kamaratermében nyílt, korabeli számlákat, okleveleket, használati tárgyakat és eszközöket felvonultató tárlat megnyitóján Schleicher Veronika muzeológus.

Régi szerszámok és használati tárgyak mellett megsárgult fotók és számlák idézik meg a háromgenerációs műhely történetét

A könyvtárban ezt követően múltidéző beszélgetésre várták a közönséget. Kovácsné Schmidt Gabriellával és Kovács Györggyel Szajp Istvánné nyugalmazott könyvtárigazgató idézte fel az elmúlt közel egy évszázadot a Schmidt család szemszögéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!