Kultúra

2015.11.09. 19:42

Rímfaragás mindenkinek

Várpalota - Rendhagyó kulturális csoport, kreatív írókör indult a közelmúltban a városi könyvtárban, ahova havonta egy alkalommal várják a rímfaragás iránt érdeklődőket.

Szabó Péter Dániel

Az írás szemüveg, melytől kiélesednek a körvonalak. Tükör, mely megmutatja arcodat. Távcső, mely közel hozza azt, ami távol van. Mikroszkóp, mely felnagyítja azt, ami parányi, mégis meghatározó - idézte Lackfi János költőt a Krúdy Gyula Kreatív Írókör nyitófoglalkozásán Éltető Erzsébet.

A modern magyar prózaírás mesterének nevét viselő városi könyvtár munkatársa, egyben a kör vezetője és ötletgazdája elmondta, a kezdeményezés célja az anyanyelvi önkifejezés fejlesztése mellett elsősorban az, hogy mindenki felfedezhesse a benne rejlő kreativitást, az így születő versek, novellák ugyanis lehetővé teszik a személyes jellegű megszólalást és segítik a személyiség fejlődését is.

Felhívása kedvező fogadtatásra lelt, hiszen már a nyitófoglalkozásra sokan kíváncsiak voltak a könyvtár kamaratermében. Fiatalok és idősebbek, nők és férfiak egyaránt szép számban érdeklődtek a debütáló várpalotai írókör iránt, amely a tervek szerint havonta jelentkezik egy a rímfaragást a középpontba helyező kulturális esttel.

A Krúdy Kreatív Írókör foglalkozása a városi könyvtárban. Jobbra Éltető Erzsébet, a kör vezetője
Fotó: Szabó Péter Dániel

- Mindig is érdekelt az irodalom, egyetemi tanulmányaimat is ezen a területen folytattam. Emellett a szabadidőmben is szívesen jártam s járok is felolvasóestekre, irodalmi előadásokra - mondta el kérdésünkre Éltető Erzsébet, aki maga is ír verseket, novellákat és kritikákat, valamint aktív és megbecsült tagja a veszprémi slam poetry-csapatnak is.

Ami az írókör debütáló foglalkozását illeti, már az első alkalommal születtek rövidebb verssorok az asszociációs feladatok eredményeképp, ám a szervezők örömmel tapasztalták azt is, hogy saját költeményekkel is készültek az érkezők. Mi több, saját verseiket is szívesen felolvasták, bizonyítva ezzel, hogy sokan vannak Várpalotán, akik sikerrel próbálkoznak a rímfaragással.

Az ingyenesen látogatható Krúdy Gyula Kreatív Írókör következő foglalkozására november 23-án 17 órától várják az érdeklődőket a várpalotai városi könyvtárban. A tarot-tól a comedia dell artéig című est vendége Kilián László író, kritikus, a Vár Ucca Műhely irodalmi folyóirat szerkesztője lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!