Kultúra

2015.12.30. 14:48

Legyünk ajándék! - A Szent Család vasárnapja a székesegyházban

Veszprém - Az Úr Jézus maga volt az ajándék, mondta Márfi Gyula érsek a Szent Család vasárnapján a székesegyházban tartott szentmisén.

Balla Emőke

Szent Család ünnepén, karácsony utáni vasárnapon a Szűz Mária, Szent József és Jézus Krisztus alkotta Szent Családot ünnepli a katolikus egyház, példaként állítva azt a mai családok elé.

Az ünnepet a 17. században kezdték megtartani. A Szent Család különös tisztelete először Kanadában terjedt el. Az ünnep elterjesztését XIII. Leó pápa 1893-ban kezdeményezte azért, hogy megerősítse a 19. század végére a nyugati világban nagyon meggyengült családeszményt. XV. Benedek pápa 1921-ben az egész világegyház számára előírta a Szent Család vasárnapja megünneplését. Az ünnepet 1969 óta tartják a karácsony utáni vasárnapon.

Az egyház annyira fontosnak tartja a családot, hogy az év utolsó vasárnapját a családnak szenteli, a Szent Családot követendő példának állítva. Ez a vasárnap mindannyiunk ünnepe, hiszen családból származunk, valakinek gyermeke, testvére, szülője, rokona vagyunk. Ezt a kapcsolatot nem lehet megszüntetni, ez egy életre szól. Az Úr Jézus is ilyen kapcsolatban élt rokonaival. Ma, a változások korában a házasságot sokan elavult intézménynek tartják, ám a család ma is a társadalom és az egyház alapsejtje, az ember benne valósítja meg hivatását.

A veszprémi Szent Mihály-székesegyházban is megtartották az ünnepet. A családok a bazilika előtt gyülekeztek, majd együtt vonultak be, a betlehemi jászolnál együtt imádkoztak. A szentmisén apák gyermekeikkel együtt ministráltak, a családokért külön könyörögtek.

Márfi Gyula érsek prédikációjában Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gondolatait idézte. Az Úr Jézus nem hozott mosógépet, gyaludeszkát, ajándékot szüleinek, ő maga volt az ajándék. Így kell nekünk is ajándékká válnunk egymás számára, gyermekeink, szüleink, nagyszüleink, hitvestársunk, rokonaink számára. Gondolkozzunk el azon, hogy Istennek minden napon hálát adhatunk családtagjainkért.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!