Kultúra

2015.12.27. 18:17

Moby Dick: újratöltve

Mindenki ismeri, akár csak hallomásból is, Moby Dick történetét, az viszont sokak számára nem egyértelmű, hogy igaz történetről van szó.

Az eredeti sztori szerint az 1820-as években egy hatalmas ámbráscet elsüllyesztett egy bálnavadászhajót, a támadást nyolc ember élte túl. A túlélők elmondása alapján született meg Herman Melville regénye, mely alapjául szolgált a mozikban nemrég bemutatott A tenger szívében című filmnek.

Ron Howard rendező korábbi alkotásaival (Egy csodálatos elme, Váltságdíj, Hajsza a győzelemért) magasra tette a lécet, de most sem hagyja cserben történetével a nézőt.

Az 1850-es években járunk, amikor is Melville, a fiatal író felkeresi az Essex hajó utolsó túlélőjét. A találkozás során arra kéri, mesélje el az ominózus támadást, hogy papírra tudja vetni és kiadhassa hőn áhított sikerének kulcsát, a Moby Dicket.

Az Essex legénységének balszerencsésen alakul a bálnavadászat, mivel útjuk során egy hatalmas bálna keresztezi hajójukat és elpusztítja hőseink hajóját. Három aprócska mentőcsónak marad mindössze, a bajba jutott legénység pedig 90 napon keresztül hánykódik a végtelennek tűnő tengeren. A túlélésért pedig napról napra keményen meg kell küzdeniük.

A film látványvilága pazar, a snittek annyira emberközeliek, a rendező oly mértékben bevonja a nézőt a történetbe, hogy az úgy érzi, a legénység tagja. Érzékeli, ahogy belekap a szél a vitorlákba és megindul a monumentális bálnavadászhajó. Részese a kibontakozó tragédiának, egyben cinkos: elhiteti a befogadóval, hogy a filmben látottakhoz hasonlóan reagálna az adott szituációban. Saját bőrén érzi a borzongást, mikor szembe kell nézni a halállal, amikor eltölt a reménytelenség.

Howard valósághűen mutatja be az erkölcsi dilemmát: a tápláléklánc csúcsán lévő ember kihasználhatja-e, leigázhatja-e végleg a természetet? Vagy még nagyobb magasságokba lépve: Isten teremtménye – az ember – feláldozhatja-e önös érdekeiért Isten egy másik teremtményét – a bálnát?

Véleményem szerint – a kissé hűvös kritikák ellenére – ettől az etikai problémától válik A tenger szíve pusztán akciófilmből elgondolkodtató darabbá.

Kár, hogy kevesebb figyelem irányult rá a Star Wars legújabb epizódja miatt.

Címkék#Moby Dick

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!