Kultúra

2015.12.28. 20:32

Táncos lábú gyerekek

A nemrég nyitott ajkai Ilcsi dance táncstúdió hamar megtelt vidám, táncos kedvű és lábú gyermekekkel, az óvodásoktól a középiskolás korosztályig.

Napló

- Heti két-három alkalommal járnak edzésre a gyerekek, de sokan szívesen be is költöznének a táncterembe, annyira szeretik az órákat - mondta Soós Anita, akinek a kislánya balettezik a csapatban.

Joggal nevezhetjük sikertörténetnek az ajkai Ilcsi dance klub gálaműsorát - számolt be Soós Anita, akinek a kilencéves kislánya balettezik a csapatban.
Fotó: Soós Anita

Az évzáró rendezvényen közel nyolcvan növendék lépett fel, balett, dzsesszbalett, művészi torna, show-tánc műsorral, amely fergetegesre sikerült. A gála után a gyerekeket vendégül látták a szervezők.

A veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió huszonöt éves, a csoportokban több ezer gyermek sajátította el a mozdulatművészetet. A növendékek a modern tánctechnikákat (graham, limón, kontakt, dzsessz) és a mozdulatművészetet tanulják a táncórákon. Vannak balettórák is, ez hozzátartozik a képzéshez. A tehetséggondozás a lényeg, illetve a személyiségfejlesztés. Kiszelyné Czibik Tünde táncpedagógus, a stúdió alapítója, művészeti vezetője, koreográfusa szerint a személyiségfejlődés a legfontosabb: a növendékek megtanulják, mit jelent pontosnak lenni, becsületesen dolgozni, gyakorolni, felelősséget vállalni a másikért, átérezni, hogy számítanak rá. Több növendékük táncművészeti szakközépiskolában, a főiskola balett-táncos vagy táncpedagógus szakán folytatta tanulmányait, van, aki rendszeres szereplője a Magyar Állami Operaház balett előadásainak.

Látványos jelenet a veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió bemutatójáról. A zenén és a ritmuson keresztül játszva tanulnak
Fotó: Penovác Károly

Rajzó Ildikó badacsonytomaji táncművész, balettmester Zala megyében és Tapolcán is tanít klasszikus balettet, a Berczik Sára-féle módszer testre szabásával. Ildikó szerint hatéves kor előtt semmiképpen sem szabad elkezdeni a balettoktatást. Hangsúlyozza, hogy a mai gyerekek keveset mozognak, márpedig minden betegség a mozgáshiányra vezethető vissza. Ezért is örül, hogy Tapolcán most három korcsoportban oktathat. A 13-16 éveseket nyolc esztendeje tanítja, ők öten vannak. A kisebbek 9-11 évesek, a picik pedig első osztályosok. Ösz-szesen 23 gyermeket tanít. Egyikük most felvételizik a táncművészeti főiskolára, erre különösen büszke Ildikó.

Közel húsz éve működik Balatonalmádiban balettcsoport, ahol négyéves kortól a felnőttekig oktatják a tradicionális Vaganova-féle rendszerben, mondta Vízhányó Katalin, a Csillagnyílás balettcsoport vezetője. Az oktatásra több mint harminc gyermek jár, a tudásuknak megfelelően kisebb csoportokban tanulnak balettet, a helyi gyerekek mellett Siófokról és a Káli-medencéből is érkeznek fiatalok. Vízhányó Katalin elmondta, fontos, hogy minél előbb, négy-hat éves kor körül kezdjék el a balettet a gyerekek, a zenén és a ritmuson keresztül játékként fogják fel a tanulást. A balett hozzájárul ahhoz, hogy egyenes tartásuk legyen a gyerekeknek, és a belső fegyelmet is erősíti. Az elmúlt két évtizedben sok fiatal a Balatonalmádiban megtanult alapok után Győrben vagy Szegeden vett részt képzésen, és profi előadóművész lett, tette hozzá az oktató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!