Kultúra

2016.01.23. 11:52

Tisztelgés a kultúra előtt - A Szó és Kép Színpad kapott idén Pro Cultura Díszoklevelet

Pápa - Kiemelkedő kulturális tevékenységéért az idei évben a Szó és Kép Színpad érdemelte ki a Pro Cultura Díszoklevelet. Az elismerést a magyar kultúra napi ünnepségen adták át a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) színháztermében.

Polgár Tibor

A péntek esti rendezvény egyben nyitánya volt annak az eseménysorozatnak, mellyel az idén 30 éves színházépületre emlékeznek. - Az elmúlt években több ezer alkalommal igyekeztünk a kultúra, a művelődés és az élmény hármasával megtölteni a hétköznapokat, olyat nyújtani, amely kiszakít a mindennapok mókuskerekéből, s szebbé, jobbá, értékesebbé teszi valamennyiünk életét. Több ezer alkalommal kínáltunk a megszokottól eltérőt, elgondolkoztatót, varázslatosat, örömöt, lelki feltöltődést, igazi kikapcsolódást - fogalmazott köszöntőjében Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója.

A 2016. évi Pro Cultura Díszoklevelet Csukárdi Sándor és Janus Norbert, a Szó és Kép Színpad két oszlopos tagja vette át a társulat nevében a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepségen

- Etűdök színházépületre címmel jubileumi kiállítássorozatot indítunk, melyben a földszinti folyosógalérián fotók, újságcikkek, dokumentumok, plakátok, meghívók idézik fel a pápai kőszínház történetét, a jelenlegi épület átadását, valamint a 30 éves tevékenységünk mérföldköveit. Mindezt az eltelt három évtized legemlékezetesebb pillanataiból összeállított videó egészíti ki. Ünnepi tárlatunk színesítéseként márciustól kéthavonta más-más közművelődési tevékenységet, művészeti ágat villantunk fel időszaki kiállítás formájában - fűzte hozzá az intézményvezető. Mint mondta, a szép jubileum alkalmából állandó tárlattal gazdagodtak az intézmény közösségi terei, így megtekinthetők Somogyi József szobrászművész, Bíró Károly festőművész és Szabó László János tűzzománcból készült alkotásai. Végül Szabadkai Verita köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak, támogatást nyújtottak a pápai művelődési központ kultúramegőrző tevékenységéhez.

Szabadkai Verita

- Ma a magyar kultúra napját ünnepeljük annak tiszteletére, hogy 193 évvel ezelőtt tisztázta le Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát - kezdte ünnepi beszédét Süle Zsolt önkormányzati képviselő, majd hosszasan sorolta a magyar kultúra értékeit. - Mi, akik itt, Pápán élünk, különösen büszkék lehetünk, hiszen csodálatos épített örökségünk, tárgyi emlékeink vannak, és legalább ilyen becses szellemi értékeket hagytak ránk elődeink - jegyezte meg a politikus. Ugyanakkor rámutatott problémákra is: szavai szerint a szükségesnél jóval kevesebb pénz jut a magyar kultúra támogatására, a hazai szakemberek megbecsülésére, az infrastrukturális fejlesztésekre. - Pedig ezekre igencsak nagy szükség lenne, hiszen lassan mindent elönt az értéktelen gagyi és a nemzeteket felőrlő multikulturalizmus - hangsúlyozta Süle Zsolt. Hozzátette: meggyőződése, a több mint ezeréves kultúránk van olyan erős, vannak olyan mély gyökerei, hogy csak megingatni lehet, ugyanis mindig visszatalál a saját, őseitől örökölt útra.

Süle Zsolt Fotó: Polgár Tibor

Az ünnepi program során átadták a Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) és a helyi művelődési központ által alapított Pro Cultura Díszoklevelet. A rangos elismerést Szabadkai Verita, valamint Bódi László, a PAMMA elnöke nyújtotta át Csukárdi Sándornak és Janus Norbertnek, a Szó és Kép Színpad két oszlopos tagjának. A csapat nevében Csukárdi Sándor társulati vezető köszönte meg a rangos elismerést. Az 1998-ban alakult Szó és Kép Színpad méltatásában elhangzott, a társulat sikeres munkáját számtalan szakmai díj elnyerése is bizonyítja, továbbá tevékenységükkel Pápa színjátszással kapcsolatos hagyományainak őrzését a város történelméhez és életéhez kötődő témák feldolgozásával ugyancsak erősítették.

A magyar kultúra napi rendezvényen közreműködött a pápai Con Spirito Quartet nevű zenei formáció, az ünnepség második felében pedig Horgas Eszter fuvolaművész és a Class Jazz Band adott koncertet. Közvetlenül a péntek esti eseményt megelőzően Ürmös Péter grafikusművész alkotásaiból nyílt tárlat a művelődési központ emeleti előterében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!