Kultúra

2016.03.06. 10:11

Magyar művészek többségi jelenléte - Megnyílt a Vass-gyűjtemény hatodik állandó kiállítása

Veszprém - Nyolcvanöt mű látható a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény hatodik állandó, Fény, szín, forma – Polikróm harmóniák című kiállításán.

Balla Emőke

Időről időre megújul a Modern Képtár – Vass László Gyűjteménye. A ciklikusan cserélődő rendezés új lehetőséget kínál, hogy a gyűjtemény további, eddig nem látott darabjaival is megismerkedhessünk. A mostani bemutatón vannak olyan alkotások, amelyek az első kiállításon láthatók voltak, de teljesen újak is. A friss válogatás eredményeként egy színdinamikai kísérlet részesei lehetünk. A kiállítás szervezőerejét a terekben érzékelhető egyes színek, anyagok vagy formák dominanciája adja. Vannak optimista piros, szigorú ezüst-fekete, népszerű neon-pasztell és geometrikus termek.

A Fény, szín, forma kiállítást a magyar művészek többségi jelenléte jellemzi. A magyar szereplők azt is jelzik, hogy a Vass-gyűjtemény egykor magyarországi műterem-látogatásokkal és a magyar szereplőkkel indult útjára, a kilencvenes évek közepéig a magyar anyag dominált benne. Ennek a lendületnek az eredője Vass László műgyűjtő Barcsay Jenővel való megismerkedése volt, akinek hatására elindult a koncepcionális gyűjtői tevékenység útján. A később jött nemzetközi irány célja pedig az volt, hogy a magyar művészet egyetemes kontextusban jelenhessen meg a nyilvánosság előtt, másrészt, hogy a hazai közönség megismerhesse a nemzetközi geometrikus szemléletű művészet legjelentősebb műveit.

A szombati kiállításmegnyitón Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a kortárs művészet, az alkotók gondolatainak befogadásához kell egyfajta nyitottság. A Vass-gyűjtemény több mint tízéves, ez idő alatt fantasztikus élményeket adott a közönségnek. Segített abban, hogy a látogatók gyermekkori nyitottságukat felnőttként is képesek legyenek megőrizni. Ahogyan Vass László teszi a dolgát, nekünk is feladatunk, hogy a gyűjteményt minél ismertebbé tegyük, megosszuk másokkal személyes impulzusainkat, mondta. Az alpolgármester szólt Bernar Venet francia képzőművészről, akinek szobrai a város több pontján láthatók. A kiállítást megnyitó Gelencsér András egyetemi tanár hangsúlyozta, az egyetem a város része, az intézmény nemcsak szakembereket, de a társadalom iránt nyitott, a kultúra iránt felelősséget érző értelmiségieket képez. A Pannon Egyetem rektora örömmel tapasztalta, hogy a város elkötelezett a kultúra iránt, méltán pályázik az Európa kulturális fővárosa címre. Ma, az individualizáció korában nagyon nehéz folyamat, hogy a hallgatókat bekapcsolják a kulturális közösségi életbe. Az egyetem nem bújhat ki a fiatalok értelmiséggé nevelésének felelőssége alól, a kulturális eseményeken való részvételért krediteket kaphatnak a hallgatók. Gelencsér András azt mondta, tudós emberként irigyelte az örökkévalóságnak alkotó művészeket, akiknek műveit később nem cáfolja, nem írja felül senki és semmi. A tudomány eredményei idővel más megvilágításba kerülnek, újabb eredmények felülírják a korábbiakat, a művészek alkotások azonban örökké megmaradnak.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója közölte, szeretné, ha minél több fiatal megismerkedhetne Veszprém gazdag kulturális életével. Az önkormányzat a Fiatalok évének nevezte el az idei esztendőt, a kezdeményezéshez minden kulturális intézmény csatlakozott, fogadja a 16–25 éves korú fiatalokat. Reagált a rektor szavaira, hogy nemcsak a tudományban, de a művészetben is sok minden eltűnik, kevés érték marad a felszínen.

A mostani kiállítás a Vass-gyűjtemény egy új, könnyedebb arcát mutatja meg. A geometrikus játékosság, a művek változatossága, a polikróm harmóniák új élményt nyújtanak a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!