Kultúra

2016.04.10. 19:39

A csodaszép nádszálkisasszony és Pöttöm Palkó

Balatonfüred – Helka és Horka, Sió tündér, óriások és néma halak, mind-mind a szemünk elé tárultak mesék és a nagyra becsült elődök történeteiből az Arácsi Népházban. Egyik pillanatban a balatoni természet közelségét érezzük a bőrünkön, aztán a magyar népmesék világa ragad el.

Kekk Sára

Zugor Zoltán eredeti szakmáját tekintve régen nyomda közelében dolgozott, ám jó pár éve gondolt egyet és önálló illusztrátori tevékenységbe kezdett. Azóta számtalan nagy kiadó keresi őt, hiszen nemcsak mesekönyvekhez, de iskolai könyvekhez is rajzolt már kitűnő illusztrációkat.

Kiállításának megnyitóján Csontos Anna fuvolajátékát követően Pálffy Károlyné képviselő elmondta: Balatonfüred mindig is a kultúra szigete volt, számos kulturális kikötővel, ahol alkotóik, művészeik sikeresen partra szállhatnak, megpihenhetnek és ihletet meríthetnek. Egyik ilyen kikötője a városnak az Arácsi Népház, amely rövid idő alatt igazi közösségi színtérré vált, és most ennek a különleges kiállításnak is helyet ad. Zoltánról elmondta, már általános iskolásként is szívesen rajzolt és festett, illetve szívesen járt a Felföldi Dezső tanár úr által vezetett helytörténeti szakkörbe is. Bár nyomdaipari gépmester vizsgát tett, a képzőművészet iránti érdeklődése nem lankadt, folyamatosan képezte magát. Alapító tagja a Füredi Portrérajzolók Egyesületének, és a portré- karikatúra-rajzolás ma is egyik fő bevételi forrása. Manapság emellett képzőművészként, a vizuális kultúra szakembereként, karikatúra- és portrérajzolóként, valamint könyvillusztrátorként tevékenykedik. Szabadidejében az ornamentikák, a népi motívumok, a szimbólumok és jelek, valamint a mesék és a mítoszok világát kutatja, hogy hozzásegítsen bennünket ezek együttes értelmezéséhez, megértéséhez.

Tárlatán teljesen friss, az elmúlt egy hónapban készült olajfestmények is láthatóak az akvarellképek mellett. Zoltán elmondta, eredetileg csak meseillusztrációkkal készült a kiállításra, de mivel Balatonfüred ad helyet a tárlatnak, szerette volna ezeket a balatoni mondákat is bemutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!