Kultúra

2016.07.29. 18:55

Kiállítóhely lett az állomás - A festőpáros közel húsz festményt adott át

Alsóörs - Közel húsz képen mutatta be az alsóörsi PÉGYŐ festőpár a magyar vasútközlekedést, annak 170. évfordulója alkalmából.

Kekk Sára

A Balaton északi partján, a festői dombok aljában fekvő Alsóörsön él és alkot a festőpáros, Rácz Gyöngyi és Kancsár Péter.

Ahogy Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt is kiemelte a tárlat megnyitóján, nem ez volt az első önzetlen felajánlása a párosnak, a település több pontján is látható már Alsóörs kulturális értékét emelő alkotásuk.

- Mint ahogy itt a váróteremben is láthatjuk, korábban készült a hatalmas fali festmény, amelyet a településre vonattal érkezők elsőként láthatnak, csak úgy, mint a mostani állandó tárlatot is. Olyan alkotók, akik két ecsettel, de egy szívvel és lélekkel alkotnak - mondta a polgármester.

Alsóörsön él és alkot a festőpáros, Rácz Gyöngyi és Kancsár Péter. Nem először jótékonykodnak Fotó: Kekk Sára

Rédling Nikoletta, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont művelődésszervezője, a megnyitón elmondta, a festőpár 2003-ban ismerkedett meg egy művésztelepen és 2005-től festenek együtt. Azóta több közös és egyéni kiállításon mutatkoztak már be. Technikájuk általában olaj vagy akril, de készítenek nagyobb méretű pasztell és szénrajzokat is. Témájuk az őket körülvevő világ, de a vasút története régóta foglalkoztatta őket. A vasúti környezet, egy-egy esemény, életkép, híres emberek papírra, vászonra vitele közös elhatározásuk volt.

- MÁV Zrt. egyik feladata, hogy utasai számára kulturált várakozó helyiségeket alakítson ki. Itt Alsóörsön, az országban elsőként, állandó kiállításban gyönyörködhetnek a településre érkezők - mondta megnyitóbeszédében Lukács György pályavasúti területi igazgató.

Füstös Zsuzsanna, a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ intézményvezetője különleges módon mondott köszönetet a felajánlásért, szavak helyett a csodaszép Himnuszunkat ( Isten áldd meg a magyart) énekelte, amelyet a közönség és a festőpár is hatalmas tapssal köszönt meg. A tárlaton látható képek közül a székesfehérvári vasútállomást ábrázoló festményt készítette el elsőként a festőpáros, ezt követték a magyar vasút 1800-as éveinek néhány pillanatát rögzítő pasztell- és szénrajzok.

Ahogy a festőpáros fogalmazott, dédelgetett álmuk teljesült, hogy a különböző technikákkal készült - közös és egyéni - alkotásaikat állandó kiállítóhelyen láthassák az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!