Kultúra

2016.09.08. 18:20

Holnap hajnalig tudna mesélni az énekes-gitáros

Azért támadtak bennünket egyesek, mert szerintük a Neoton miatt fiókba rakták a lemezeiket. Kérdem én, hol vannak ezek a dalok, albumok? Előkerültek azóta is? A politika tojt ránk, és ez visszafelé is igaz volt. Ha körbenézek, ma is ugyanazok a verebek ülnek a dróton, csak a sorrendjük változott - mesélte Végvári Ádám, a népszerű énekes-gitáros.

Varga Róbert

A Neoton Família Sztárjai a Várpalotai napokon léptek fel. A koncert előtt a régi időkről a csapat egyik meghatározó tagjával, Végvári Ádámmal beszélgettünk, aki 1980-ban csatlakozott a zenekarhoz.

Azóta összeforrt a neve a népszerű együttessel. Szerinte a Neoton titka és mai napig tartó népszerűsége főként a dalokban rejlik, és abban, hogy a tagok egyedi hangjára íródtak számok.

- Ha visszaemlékezünk, akkor a vokálok meghatározóak voltak a Neotonban. A zenekar összes korszakában, mindenkinek jutottak emlékezetes szólok. Az énekes lányok mellett Jakab György, Pásztor László és Baracs János is kivette ebből a részét, én behoztam az angolszász rockos vonalat ehhez. Mindemellett a dalszövegeink tartalma is erősítette a hangzás- és érzésvilágot. Ezért is tudnak ezek a számok a mai napig élni, hatni. Megjegyezhetőek, táncolhatóak és rólunk szólnak - mondta Végvári Ádám, aki nem ért egyet azzal, hogy érdemtelenül, más zenekarok kárára emelte ki őket az akkori hanglemezgyártó vállalat vezetője, Erdős Péter.

Végvári Ádám szerint ma is vannak jó zenekarok, de úgy érzi, kevés az igazán egyedi, saját dal, amelyből sláger lehet
Fotó: archív

Ő erre mindig azt feleli: ha esetleg miattuk egyeseknek fiókba rakták a lemezeiket, akkor miért nem kerültek elő azok onnan? Hol vannak ezek a dalok ma?

- A politika tojt ránk, és ez visszafelé is igaz volt. Én politika nélkül is jól megvoltam régen, s megvagyok most is. Ha körbenézek, ma is ugyanazok a verebek ülnek a dróton, csak a sorrendjük változott. Mondhat bárki, bármit Erdős Péterről, szerintem ő egy nagyon jó üzletember és menedzser volt. Komolyan vette azt, hogy a Neotonból nemzetközi sztárzenekart csinál. Mindenre figyelt körülöttünk. A színpadképtől a ruhákig. Angolul kellett tanulnunk, nem engedte az ivást, felépítette a turnékat. Sokat próbáltunk. Amikor megnyertük a Holnap hajnalig című számmal a Yamaha Fesztivál nagydíját, s itthon egyesek még ekkor is fanyalogtak, azt nem tették hozzá, hogy ez egy olyan nagy zenei seregszemle volt, amelyre a világból több tízezer dalt küldtek be, s itthonról is neveztek oda vagy tízet. Sőt, előttünk is jártak már ott magyar előadók, de nyerni csak mi tudtunk - hangsúlyozta a zenész, aki úgy véli, eladott lemezeik száma, koncertjeik hazai és külföldi fogadtatása is azt mutatja: ha nem lettek volna érdemesek a támogatásra, akkor a nézők nem szeretnék őket a mai napig, s nem hoznák sokan dedikálásra hozzájuk régi albumaikat. Példaként említette, hogy csak a Minek ez a cirkusz nagylemezük 360 ezer példányban kelt el annak idején.

A zenész szerint ma is vannak jó zenekarok, de úgy érzi, kevés az igazán egyedi, saját dal, amelyből sláger lehet. Nincs jó véleménye a hazai tehetségkutatókról, pedig sok az igazán remek képességű muzsikus, fiatal előadó, de a televíziók inkább celebeket gyártanak, s azt adják el műsorként.

Végvári Ádám ma saját zenei stúdiót üzemeltet és koncertezik a Neoton Família Sztárjai formációval. Arra a kérdésre, hogy nem unja-e ennyi idő után a Holnap hajnalig című dalt énekelni, azt válaszolta: ezt a számot egy énekes nem unhatja meg. Neki mindig eszébe jutnak emlékképek erről a dalról. A koncertekről, a holnapról és a hajnalokról is.

Végvári Ádám 1951. július 6-án született. A Metropol zenekarban kezdte a zenélést, majd rövid szünet után 1970-ben a Volán zenekar tagja lett, s ezután hat évig az Univerzálban játszott. Ezt követően rövid ideig zenélt a Geminiben. 1979-ben már a Kati és a Kerekperec tagja régi Volános zenésztársaival. 1980-ban igazolt át a Neoton Família együtteshez. A sikerek hatására szólókarrierbe kezdett és Csepregi Éva énekesnővel közösen készített lemezeket. A Neoton Família kettéválását követően az Éva-Neoton tagja lett. 1994-től Ádám s Family néven saját együttest alakított. Díjai: 1983 - a Yamaha fesztiválon a Grand-Pix díj, 1986 - a szöuli dalfesztivál közönségdíja, 1988 - Emerton-díj, 1993 - Arany Zsiráf díj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!