Kultúra

2017.01.12. 18:38

A Szalvátor Nővérekről

Pápa – A nemzetköziséget fontosnak tartó Isteni Üdvözítő Nővérei női szerzetesrend hazánkban tíz éve szerveződött újjá, Szegeden a magyar tartományfőnökön kívül egy lengyel és egy indiai nővér végez pasztorális tevékenységet.

Laskovics Márió

Moser Erika szalvatoriánus nővér tartott előadást a Nyitott szívvel Isten tenyerén elnevezésű előadás-sorozat januári alkalmán a Szent Benedek-templomban. A nővér a szalvatoriánus rend női szerzetes kongregációja, a Szalvátor Nővérek történetéről, alapítójáról, karizmájáról és nemzetközi tevékenységeiről beszélt a mintegy huszonöt fős közönségnek.

Miután Franciscus Jordan 1881-ben Rómában megalapította a szalvatoriánusok férfi kongregációját, 1888-ban Tivoliban Therese von Wüllenweber német bárónővel megalapították a szerzetesrend női ágát is. Latin elnevezésük - Societas Divini Salvatoris és Sorores Divini Salvatoris - után mindkettőt SDS-sel szokás rövidíteni, de míg a férfi rend magyar neve Isteni Üdvözítő Társasága, addig a nőié Isteni Üdvözítő Nővérei - tudtuk meg a Magyar Katolikus Lexikonból.

Moser Erika szalvátor nővér

- A bárónő nagyon érzékeny volt az akkori kor problémáira, szeretett volna segíteni az embereknek, hogy jobban megismerjék Jézus Krisztust. Már korán érezte, hogy szerzetes akar lenni, három rend tagja is volt azelőtt, míg végül ötvenöt évesen megalapította a Szalvátor Nővéreket. Magyarországra 1899-ben érkeztek az első nővérek, s először Budapest-Angyalföldön telepedtek le, ahol a szegény lányokat tanították írni, olvasni, kézimunkára.

Miután beléptek az első magyarok, nagyon gyorsan elterjedt a rend hazánkban. A századforduló körül sok olyan szerzetesrend alakult, ami a tanítással és a betegápolással foglalkozott. Hozzájuk hasonlóan a mi rendünk is ezeket a szükségeket próbálta kielégíteni itthon, ezért az ország területén több helyen iskolákat vezettek, segítettek a betegápolásban, plébániákon dolgoztak – tekintett vissza az Isteni Üdvözítő Nővérei Magyarországra való betelepedésére a magyar rendtartományt 2011 óta vezető Moser Erika tartományfőnöknő.

Elmondása szerint a kongregáció számára kezdettől fogva fontos a nemzetköziség, ezért egy-egy országban több nemzetiségből tevődik össze a társaság. Itthon, a szerzetesrendek 1950-es feloszlatása után 2007-ben indult el egy új közösség Szegeden egy indiai, egy lengyel és a magyar nővér részvételével. Jelenleg pasztorális területen - Erika lelkigondozói szolgálatnál, egyik rendtársa egyetemi lelkészségen - dolgoznak. A többi, idős korú nővér szociális otthonból imával támogatja munkájukat.

- Az alapítástól kezdve olyan rend vagyunk, amely mindig arra figyel, hogy mi a szükség a társadalomban, az egyházban. Látjuk, hogy ma már az állam is eleget tud tenni a betegápolásnak és a tanításnak, tehát inkább olyan területeket keresünk, amelyet más még nem fedett le. Nemzetközi szinten az öt évvel ezelőtti káptalanunkon meghatározott céljaink alapján 2018-ig prioritásaink közé tartozik az evangélium hirdetése, valamint a fellépés az emberkereskedelem áldozatainak – különösen a nők és a gyermekek – védelmében.

Továbbá fontos számunkra, hogy együtt dolgozzunk más rendekkel, civil szervezetekkel – számolt be a Szalvátor Nővérek célkitűzéseiről, feladatairól a rendhez 1995-ben csatlakozott Erika. Belépésében a rend karizmája volt a döntő szempont, vagyis hogy minden ember ismerje meg Isten szeretetét és jóságát, amit aztán bármely eszközzel tovább is tud adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!