Kultúra

2017.01.31. 18:20

Egy álomnyi boldogság

Damien Chazelle csodálatos filmje, a La La Land, amely magyarul a Kaliforniai álom címet kapta, lenyűgöző alkotás a jelen pillanat varázsáról. És nemcsak a jelent ragadja meg, hanem a régmúlt emlékeihez is visszanyúl, nosztalgiát ébreszt a nézőben, aki egyszerre látja az Ének az esőbent vagy a Grease táncos jeleneteinek színes kavalkádját.

Vajda Georgina

Mitől olyan jó ez a film? Mért beszélnek róla szuperlatívuszokban? Tényleg megérdemli, hogy bezsebeljen tizennégy jelölést, esetleg díjat is a februári Oscar-gálán? A La La Land nemcsak a címében idéz fel egy dallamot, de történetét tekintve is erőteljes zeneiséggel, művészettel bír. Azzal a fajta művészettel, amely a klasszikus Hollywoodra volt jellemző, amikor még Ingrid Bergman és Audrey Hepburn uralta a vásznakat.

Ez a 21. századi West Side Story egy elszánt fiatal lány és egy tehetséges srác szerelméről szól, akik megpróbálnak sikeressé válni Los Angelesben, hogy később felírhassák a nevüket arra a bizonyos sétányra. Lehetetlenül gyönyörű, mégis reménytelen szerelem szövődik közöttük, egyengetik egymás útját a siker kapujáig, és amikor az kinyílik előttük, megtapasztalják a sztárságot és a vele együtt járó csillogást, kapcsolatuk pedig megszakad.A történet sablonosnak tűnik, ennek ellenére a körítés színes-szagos egyvelege körülöleli a sztori egyszerűségét. A rendező tudatosan használja a modern popzene eszközeit a melodikus dallamok árnyalataival.

Emma Stone és Ryan Gosling megérdemelné alakításáért az Oscart Fotó: archív

A megformált képiség és az autentikus zenei hangzás tökéletesen illeszkedik a film narratívájába. A kezdéssel a pasadenai hídon rögtön az felébreszti a nézőt melankolikus téli álmából. Nagy a dugó, dudálnak az emberek, de dübörög a zene a szívükben. A La La Land egy életérzés; gyengéden ragadja meg a régmúlt pillanatát és könnyedén repíti át a jelenbe a jazz lüktető ritmusának elemeivel.A ruhák, a díszlet, a koreográfia mind-mind a vizuális öröm része, amit a néző átélhet, ha igazán nyitott a boldog pillanatokra.

Mert ez a film - leszámítva, hogy nem egy hagyományos értelemben vett romantikus mese - maga a boldogság. Fő mondanivalója az, hogy soha nem szabad feladni az álmainkat és a reményt, hogy megváltoztassuk az életünket. Sokan nem hisznek a sorsban, de lehetséges, hogy léteznek olyan emberek, akik egymásnak rendeltettek, de nem örökre szólóan. Sebastian (Ryan Gosling) és Mia (Emma Stone) is ilyenek.

A film legmeghatóbb szcénája az utolsó jelenet, ahol Sebastian már elismert zongoristaként játszik, miközben Mia besétál, tekintetük találkozik, és bekerülnek egy alternatív valóságba, ami megmutatja, mi lett volna, ha... Felejthetetlen élmény két elhivatott, karrierje csúcsán álló színésszel, aki megérdemelné, ha fent állhatna a Kodak színház színpadán, kezében a szobrocskával...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!