Kultúra

2017.01.12. 20:45

Életét adta a szabadságért

Pápa - Haefner Erik számára a szabadság iránti vágya, a szebb jövőbe vetett hite vezetett tragikusan korai halálához 1956. november 4-én.

Polgár Tibor

A forradalomban részt vevő, akkor 23 éves hadnagyot a saját hazájának földjén lőtte le egy szovjet katona. Emlékét márványtábla őrzi szolgálatának egykori állomáshelyén, az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

Kevés információ maradt fenn a fiatalon elhunyt katonatisztről - jegyezte meg Gangler László ezredes, a pápai katonai bázis parancsnoka az emléktábla felavatásán. Mint mondta, az 1933. október 24-én Budapesten született Haefner Erik 1956. november 4-én a támadó szovjet csapatok elleni harcban esett el. Halálának oka haslövés volt. Hozzátette, a 23 éves fiatalember számára a szabadság iránti vágya, a szebb jövőbe vetett hite vezetett a földi léttől való korai búcsúhoz.

Gangler László kiemelte, Haefner Erik a Magyar Néphadsereg hadnagyaként szolgált Pápán az itteni laktanyának a falai között, ahol halálának 60. évfordulója után méltóképpen megemlékezhetünk róla és mindazokról, akik katonaként is a nép mellé mertek állni, akik vállalták a megtorlást, a börtönt, a kirekesztést, és akár halált is. Haefner Erik hadnagy egyike annak a 2700 embernek, aki 1956 áldozata volt.

- A pápai repülőtér közel 100 éves történelmet mond-hat magáénak, 1936-tól kezdve tevékenyen járult hozzá országunk védelméhez. Haefner Erik emléktáblája nem is kerülhetne nemesebb környezetbe, mint elesett bajtársaink tiszteletére állított emlékművünk közelébe. Évtizedek kellettek ahhoz, hogy ’56 tanúságait levonjuk, hogy halottainkat meggyászoljuk. Haefner Erik hadnagy márványtáblájával egyúttal tisztelgünk valamennyi katona bajtársunk előtt, aki életét adta hazánk védelméért - fogalmazott a reptérparancsnok.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum felajánlásával Pápára került emléktáblát Szabó Ferenc főhadnagy, evangélikus tábori lelkész áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!