Kultúra

2017.01.31. 20:55

Sokan keresték, ezért másodszor is kiadták

Veszprém - Szakszerűen és közérthetően mutatja be a forradalom helyi eseményeit, méltatták szakértők Mészáros Gyula 1956-os veszprémi eseményeket feldolgozó művét.

Marton Attila

A szerző Forradalom és szabadságharc Veszprémben - 1956 című kötete 2001-ben jelent meg, kiadása óta a kutatók és a szakértő közönség körében is nagy népszerűségnek örvend, mondta Hegyeshalmi László, a kötet második kiadását vállaló Művészetek Háza igazgatója.

A bemutatón Porga Gyula polgármester kiemelte, a könyv sikerének egyik titka, hogy a szerző a levéltári dokumentumok és történeti tények bemutatása mellett a veszprémiek egyéni történeteit is beleszőtte a munkába. A kötetről szakértők beszélgettek Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese moderálásával. Somfai Balázs nyugalmazott főlevéltáros, a bemutatott kötet lektora elmondta, az első kötethez képest jobbára formai kiigazításokat tettek, például a fényképeket számozással látták el. Kahler Frigyes nyugalmazott bíró hangsúlyozta, a történész szakszerűsége és a kívülálló stílusa jól kiegészíti egymást a kötetben.

Nagy András, a Pannon Egyetem docense arról beszélt, a mű fontos forrása lett az 1956-os eseményekkel foglalkozó kutatóknak, hatását a tudományos munkákban előforduló hivatkozások magas száma is mutatja. Szűts István Gergely levéltáros aláhúzta, a szerző alaposan feltárta az események előzményeit és utóhatásait, tudományos megalapozottságát pedig a kilencvenoldalas jegyzet is bizonyítja.

A könyvbemutatón szemelvényeket olvasott fel a kötetből Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!