Kultúra

2017.01.22. 17:55

Szívhez szóló dalok

Balatonalmádi - Koncerttel ünnepelték a magyar kultúra napját a településen, az Éste formáció lépett fel a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban.

Marton Attila

Bati János, a kulturális intézmény igazgatója bevezetőjében kiemelte, Kölcsey Ferenc több mint harminc éven át dolgozott a Himnuszon, a verset 1823. január 22-én tisztázta le, az évfordulón 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját hazánkban. Hozzátette, a Nemzeti Színház 1844-ben írt ki pályázatot a költemény megzenésítésére, a beérkezett pályaművek közül Erkel Ferencét találta a legjobbnak a bírálóbizottság.

Az Éste formáció adott koncertet a kulturális központban Fotó: Penovác Károly

A köszöntő után az Éste formáció adott közel másfél órás koncertet a kulturális központ színháztermében. Az együttest Trócsányi Gergő énekes-szövegíró és Süle Zsolt énekes-dalszerző-billentyűs alapította tavalyelőtt. A formációban a két alapító mellett fellépett Kulics Ádám (ütőhangszer), Harangozó Botond (gitár), Kiss Gergő (basszusgitár), Ruha Arnold (hegedű), valamint több dalban közreműködött énekesként Fülöp Lídia. A banda zenélt szerelemről, az alkotás és dalszerzés nehézségeiről, az elmúlásról vagy éppen a horgászatról, a témáknak megfelelően Trócsányi Gergő hol komoly és filozofikus, máskor könnyed és vicces szövegei szólaltak meg a Süle Zsolt által írt dallamokra. A dalok között a nóták keletkezésének történetéről is mesélt a két alapító, megjegyezve, hogy a formáció jelenleg második lemezén dolgozik.

A rendezvényen közreműködött Ficsor Zsófia, aki Kölcsey Ferenc Himnusz című versét szavalta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!